Laktató, de diétás köretek répából és kelbimbóból

nlc | 2020. Október 02.
Ki mondta, hogy diéta közben nem lehet finomakat enni? Mutatunk olyan köreteket, melyektől megnyalod a tíz ujjadat, mégis beleférnek a diétába.

Kitartóan él a tévhit a többség fejében, hogy aki diétázik, az biztos állandóan száraz csirkemellet rágcsál salátával, és úgy kopog a szeme az éhségtől, hogy a szomszédban is hallják. Pedig ha helyesen diétázunk, akkor ehetünk finomakat, nem kell éhezni sem, és mégis levándorolnak a kilók. Most kelbimbóból és répából mutatunk olyan laktató köreteket, melyek beleférnek a diétába is.

Csőben sült kelbimbó diétásan

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet – két percig sütjük. Kanalanként elkezdjük adagolni keverés mellett a tejet, majd jöhet a zöldségalaplé is a keverékbe. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, belekavarjuk a parmezán felét, sózzuk és hagyjuk elolvadni a sajtot benne. Kikenünk olívaolajjal egy tűzálló edényt, belezúdítjuk a negyedekbe vágott kelbimbót, ráöntjük a szószt, megszórjuk a tetejét a maradék parmezánnal és az összetépkedett mozzarellával. 20 perc alatt készre sütjük és megesszük a diétás csirke mellé.

A csőben sült kelbimbó alapanyagaiban lehet diétás is (Kép: Getty Images)

Citromos-mandulás kelbimbó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a negyedelt kelbimbót, ehhez 3-4 percre lesz csak szükségünk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a citrom lereszelt héját, majd tepsiben betoljuk a sütőbe 10 percre. Amíg sül a kelbimbó, összeturmixoljuk a kecsketejet, kecskesajtot, mustárt és citromlét. A 10 perc leteltével sózzuk és megszórjuk bőven bazsalikommal a kelbimbót, nyakon öntjük a kecsketejes sajttal, összekeverjük, visszatesszük a sütőbe 2-3 percre, majd vidáman elfogyasztjuk a diétás ebédhez köretként.

Egyszerű, diétás köret kelbimbóból (Kép: Unsplash)

Répás-cukkinis tócsni

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy tálban villával pépesre törjük a lecsöpögtetett csicseriborsót, majd lereszeljük a cukkinit és a sárgarépát, amit összekeverve, egy konyharuhában kinyomkodunk. Hozzáadjuk a csicseriborsóhoz, mehet bele a többi hozzávaló szép sorban, ezekkel együtt összegyúrjuk. Egy kevés olívaolajat hevítünk a serpenyőben. Teszünk a markunkba 2 evőkanálnyi adagot a répás keverékből és kis lepénnyé nyomkodjuk, így rakjuk a forró serpenyőbe. Csupán 1-2 percre van mindkét oldalának szüksége ahhoz, hogy aranybarnára süljön. Görög joghurttal és lila hagymával tálaljuk.

A répás tócsni görög jughurttal a legfinomabb (Kép: Unsplash)

Fűszeres réparizs

Hozzávalók:

Elkészítése:

Darabológépben rizs méretűre daráljuk a meghámozott répákat. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a répából darált rizst és a fűszereket, és pár perc alatt puhára főzzük. Friss petrezselyemmel tálaljuk.

Nassolj répát kicsit másképp!

Kiemelt kép: Unsplash; Forrás: Csőben sült kelbimbó diétásan; Citromos-mandulás kelbimbó; Répás-cukkinis tócsni; Fűszeres réparizs

Mi legyen a köret!

Exit mobile version