nlc.hu
Gasztro

Alacsony szénhidráttartalmú köret

7 alacsony szénhidráttartalmú, mégis finom köret

Az az igazság, hogy annak, aki nem sportol komolyan, szinte biztos, hogy jót tesz a kevesebb szénhidrát. Mutatunk 7 olyan köretet, amivel komolyan lefaraghatjuk a napi szénhidrátbevitelünket, és még finom is.

Sokan tisztában vagyunk vele, hogy a fogyókúrák nem vezetnek sehova, érdemes lenne egyszer és mindenkorra életmódot váltanunk, de gyakran egészen banális apróságokon bukunk el. Például azon, hogy nem jut eszünkbe olyan finom, alacsony szénhidráttartamú köret, amit bátran ehetünk egész nap, akár reggelire, akár vacsorára. Itt a segítség, mutatjuk a legfinomabb recepteket.

Együnk több zöldséget! (Fotó: Pixabay)

Együnk több zöldséget! (Fotó: Pixabay)

Krémes cukkini

A cukkinit mindig érdemes észben tartani, először is azért, mert télen-nyáron kapható az összes szupermarketben. Nyilvánvalóan télen drágább, de legalább van mihez nyúlni.

100 grammban mindössze 3,11 gramm szénhidrát található.

Süthetjük kontakgrillben, zöldfűszerekkel megszórva, de ha valami extrát szeretnénk a csirkemell mellé, akkor reszeljük le nagylyukú reszelőn, majd forró serpenyőben fonnyasszuk meg kevés étolajon, keverjünk hozzá light krémsajtot, frissen reszelt gyömbért és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Tíz perc alatt mindennel együtt kész is. A krémsajttal ne essünk túlzásba, elég magas a zsírtartalma.

Magában is finom, de fel is használhatjuk (Fotó: Pixabay)

Magában is finom, de fel is használhatjuk (Fotó: Pixabay)

Kovászos uborka relish

A kovászos uborkában mindössze 2 gramm szénhidrát található. Miért ne készítenénk belőle egy klassz köretet? Kemény uborkát válasszunk, azt könnyebb apróra vágni!

Vágjunk apróra 2 nagy kovászos uborkát, ehhez akár késes robotgépet is használhatunk, majd kissé nyomkodjuk ki a levét. Adjunk hozzá egy evőkanál kapribogyót, ugyanennyi, apróra vágott ecetes jalapeno-t, friss petrezselymet és snidlinget, majd keverjük el annyi görög joghurttal, hogy kellemesen kanalazható legyen a végeredmény. Főleg vörös, grillezett húsok mellé illik.

Dijoni csiperke gomba

Szintén egész évben szezonja van, viszonylag olcsó is, a szénhidrát tartalma 3 gramm, és pillanatok alatt elkészíthető. A dijoni gombához szükségünk lesz fél kiló negyedekre vágott aprószemű csiperkegombára, amit megsózva kevés olívaolajon pirítunk addig, amíg a kifolyt levét teljesen el nem fővi. Ekkor hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, fél deci fehérbort, egy evőkanál magos dijoni mustárt, egy marék apróra vágott diót és egy csokor petrezselymet. Mindenféle hús mellé kiváló köret.

Fetás brokkoli fasírt

Sokaknak a brokkoli egyenlő a diétával, és mivel csak sós vízben főzve tudják elkészíteni, hamar meg is utálják a diétát is a brokkolival együtt. Pedig a brokkoli igenis finom, és csak 4 gramm szénhidrátot tartalmaz tíz dekája.

A fetás brokkoli fasírt akár önálló fogásként is megállja helyét, de párol marha mellett a legjobb. Szedjük rózsáira a brokkolit, és lobogva forró sós vízben főzzük három percig, majd szűrjük le. Késes robotgéppel vágjuk apróra, adjunk hozzá egy egész tojást, 20 deka feta sajtot, 2 evőkanál zabpehelylisztet, és jó sok borsot. Formáljunk belőle 8 egyforma fasírtot, majd öntsünk nagyon kevés olajat a serpenyőbe. A brokkolifasírtokat tegyük akkora sütőpapírra, mint amekkorák, és azon kezdjük el sütni alacsony lángon, így a sajt nem fog leégni. Ugyanígy süssük pirosra a másik oldalát is.

Nyári savanyú káposztasaláta

Az egyik legjobb alacsony szénhidráttartalmú alapanyag, mégis mindig elfelejtjük. Tíz dekában 3 gramm szénhidrát található. Télen gyakrabban eszünkbe jut, pedig a fermentált káposzta nyáron is izgalmas köret lehet. A nyári savanyú káposztasalátához vágjunk apróra fél kiló savanyú káposztát, keverjünk bele három szál felkarikázott újhagymát, egy gerezd lereszelt fokhagymát, két evőkanál apróra vágott mentát és koriander zöldet, egy zöld csilit, és két evőkanál olívaolajat. Ha belefér a diétába, reszelhetünk hozzá almát vagy sárgarépát is, de ezek el is maradhatnak.

A karfiolra is érdemes máshogy gondolni ezentúl (Fotó: Pixabay)

A karfiolra is érdemes máshogy gondolni ezentúl (Fotó: Pixabay)

Egészben sült karfiol

Kevés karfiolt eszünk, pedig csak 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Itt az idő, hogy túllépjünk a magyaros karfiollevesen és a rántott karfiolon! Süssük egyben a karfiolt! Ehhez próbáljunk olyan karfiolt vásárolni, amin van még néhány levél és csak akkora, ami belefér a kuktába. Tegyünk a kuktába valamit, amire majd ráhelyezhetjük a karfiolt úgy, hogy nem lóg bele a vízbe. Öntsünk alá vizet, és zárjuk le a kuktát. Forrástól számított tíz perccel zárjuk el, óvatosan emeljük ki a karfiolt, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőbe. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, tegyünk rá csilit, kakukkfüvet, majd toljuk a 250 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 35 percig.

A cékla sokkal többre érdemes, mint egy savanyúság! (Fotó: Peixbay)

A cékla sokkal többre érdemes, mint egy savanyúság! (Fotó: Peixbay)

Balzsamos sült cékla

A felsorolt zöldségek közül a legtöbb szénhidrátot tartalmazza, de még mindig csak 6 grammot tíz dekánként. A balzsamecettel, olívaolajjal sült cékla márpedig annyira finom, hogy tilos kihagyni, különben is függőséget okoz.
Pucoljunk meg fél kiló céklát, majd vágjuk dobókocka nagyságúra. Két fej lilahagymát is vágjunk nagy kockákra, majd az egészet forgassuk össze 2 evőkanál olvaolaj, és fele ennyi balzsamecet keverékével. Sózzuk, borsozzuk, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, alufüliával lefedve. 50 perc múlva vegyük le a fóliát, forgassuk át a zöldségeket, és süssük még 15 percig. Forrón, de hidegen is finom.

Lefogyunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top