Gasztro

Szénhidrát vacsorára? Ha így eszed nem is hizlal!

Az egyik legnagyobb mítoszt próbáljuk ledönteni: a vacsorára elfogyasztott szénhidrát sem mindig hizlal. Persze nem mindegy, mit és hogyan eszünk, de fogyókúrában sem kell teljesen lemondani kedvenc élelmiszereinkről.

A szénhidrátokat egyszerre imádjuk és utáljuk. Az egyik alapvető élelmiszercsoport, és a kiegyensúlyozott, egészséges étrendben igenis nagyon sok keresnivalójuk van. Finom és tápláló, mégis ha nem megfelelő módon fogyasztjuk igencsak hizlal. Sokan emiatt inkább kerülik is, főleg vacsoraidőben a finom tésztákat, roppanós héjú kenyeret, vagy az illatos péksüteményeket.

Szénhidrát bármikor?

A szénhidrátoktól és velük együtt az elhízástól való félelem, azonban nem teljesen jogos. A lényeg, hogy mikor eszünk szénhidrátot. Ha egész napra szépen beosztjuk a szénhidrátadagot és figyelembe veszünk olyan egyéni sajátosságokat, mint az életkor, fizikai aktivitás, nagyot már nem tévedhetünk. Az esti szénhidrát akkor kaphat szabad utat, ha nem túl nehezen emészthető formában tálaljuk, hiszen alvás közben nem tudunk annyi kalóriát égetni, mint napközben.

A szénhidráttitok

Ahhoz, hogy este 6 óra után is nyugodt szívvel ehessünk szénhidrátot, szükség van apró változtatásokra: nagyon nem mindegy, hogy mivel esszük a tésztát, kenyeret vagy a rizst. Ahhoz, hogy megkönnyítsük a szénhidrátok felszívódását, mindenképpen együnk mellé sok zöldséget és hüvelyeseket. Az olajokat és a zsírokat viszont minimálisra kell csökkenteni, így például az esti pizzapartiról le kell mondanunk, ha fogyni szeretnénk. De egy finom, zöldséges tésztasaláta nyugodt szívvel jöhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top