A friss füge sokkal jobb, mint az aszalt verzió, minél több ételhez használd fel, amíg még kapható. Az a csodás a fügében, hogy édes és sós ételekhez is remekül illik, ezért akár turmixba teszed, akár a paradicsom mellé kerül a salátába, mindenképp jól jársz, és fejedelmi lakomában lesz részed. A fügét reggelire, ebédre, vacsorára, vagy csak úgy, nassolnivalónak is használhatod, ne spórolj vele, használd ki a szezonját.
A füge jótékony hatásai
Nemcsak az íze, hanem a hatásai miatt is érdemes minél több fügét enni. A füge csökkenti a koleszterinszintet, javítja a belek működését és segít a felfúvódáson. A víztartalmának köszönhetően tisztítja a bőrt, a pattanások megelőzését segíti. Magas a kalciumtartalma, ezért a csontok egészségének is jót tesz.
Sonkás-fügés saláta
Az édes és a sós úgy keveredik ebben a fügés salátában, hogy ha egyszer megkóstolod, onnantól kezdve nem is akarsz mást enni majd vacsorára.
Hozzávalók:
- ¼ bögre borecet
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 16 db friss füge
- 500 gramm koktélparadicsom
- 60 gramm vékonyra szelt sonka
- ½ bögre friss mentalevél
- só
Elkészítése:
Keverd össze az ecetet a mézzel és egy evőkanál olívaolajjal. Add hozzá a negyedekbe vágott fügéket, felszeletelt paradicsomokat és a mentát, sózd meg, és forgasd össze az egészet. Egy tányérra tedd a sonkát, pakold rá a salátát és kész is van a fenséges fügés saláta.
Tipp
Paradicsom nélkül is készítheted, mozzarella sajttal összetűzve a fügét, mentalevelet és sonkát isteni falatkákat kapsz.
Édes-sós fügés pirítós
Ha fenséges reggelire vágysz – legjobb az ágyban, tálcán felszolgálva – akkor a fügés pirítós lesz a te ételed.
Hozzávalók:
- pirítós kenyér
- sajtkrém
- füge
- olívaolaj
- méz
- só
Elkészítése:
A pirítósokat kend meg a sajtkrémmel. A fügét vágd vékony szeletekre, majd tedd a pirítósra, sózd meg, és egy leheletnyi olívaolajjal bolondítsd tovább.
Tipp
A fügéhez remekül illik a bacon, ha igazán jól akarsz lakni a reggelivel, tegyél a kenyérre ropogósra sült baconcsíkokat is.
Almás-fügés süti
Az almás-fügés sütiért hálás lesz neked az egész család. Összedobni sem egy nagy varázslat, 30 perc alatt az asztalra varázsolhatod.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál vaj
- ½ bögre cukor
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 1 rúd vanília kikaparva
- 3 nagy tojás
- ⅔ bögre tej
- 2 evőkanál rumaroma
- ¾ bögre tejszín
- ½ bögre liszt
- 1 teáskanál só
- 1 kg alma
- 20 dkg friss füge
Elkészítése:
A sütőt 220 fokra melegítsd elő. Kenj ki egy sütőformát vajjal, szórj rá két evőkanál cukrot. A fél bögre cukrot keverd össze a reszelt citromhéjjal, add hozzá a vaníliarúdból kikapart magokat és alaposan gyúrd össze. A tojásokat egy percig verd a habverővel teljes erővel, majd add hozzá keverés közben a tejet, rumaromát, cukros masszát, tejszínt, lisztet, sót és keverd szép sima tésztává. Tedd félre pihenni, amíg az almákkal foglalkozol. Az almákat vágd vékony szeletekre, és egy serpenyőben a négy evőkanál vajon pirítsd öt percig. Egy csipet sót és két evőkanál cukrot adj hozzá közben. Húzd le a tűzről, keverd össze a szintén vékonyan felszeletelt fügével. A sütőforma aljára rendezd el a gyümölcsöket, majd öntsd nyakon a tésztával. Vedd le a sütőt 190 fokra, és így told be a sütit 30-35 percre.
Tipp
Ha nincs kedved megvárni, míg teljesen kihűl, tálald vaníliafagyival a tetején.
Forrás: Sonkás-fügés saláta; Édes-sós fügés pirítós; Almás-fügés süti
Kiemelt kép: Unsplash
Az ősz másik slágere a szőlő!
- Itt az ősz, itt az ideje szőlős pitét sütni!
- Hideg mandulás fokhagymakrémleves szőlővel
- Szőlős-kecskesajtos saláta és vörösboros csokitorta – hozd ki a maximumot a szőlőből!