nlc.hu
Gasztro

Mennyei szőlős pite

Itt az ősz, itt az ideje szőlős pitét sütni!

Sütöttél már szőlős pitét? Ha még nem próbáltad, használd ki az idei őszt, és ne sajnáld a pitéből a szőlőt!

Almásan, szedresen, áfonyásan már ismerjük, na de ettél már szőlős pitét? A szőlőt ritkábban látjuk viszont süteményekben, pedig érdemes felvenni a repertoárba és használni gyakrabban a desszertekhez is. Mutatunk egy egyszerű szőlős pite receptet, amit garantáltan imádni fog az egész család.

Szőlős pite egyszerűen

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2,5 bögre liszt
  • 1 teáskanál só
  • 18 evőkanál vaj
  • 10 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 1 kg magtalan szőlő
  • 1 bögre cukor
  • 2 evőkanál tápiókagyöngy
  • 1 evőaknál vaj
Készíts mennyei szőlős pitét!

A szőlős pite garantált siker lesz! (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Elsőként a tésztához összekeverjük a lisztet és a sót egy nagy tálban. A vajat kis darabokra vágjuk, és beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Hozzáadunk 10 evőkanál hideg vizet úgy, hogy minden kanál után összegyúrjuk a tésztát, ugyanis lehet, hogy kevesebb víz is elég lesz: akkor már ne tegyünk bele többet, ha összeállt a tészta. Lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, majd kétfelé vesszük (az egyik rész legyen nagyobb, mint a másik), becsomagoljuk fóliába és két órára a hűtőbe tesszük.

Jöhet a töltelék, amihez minden szőlőszemet kinyomkodunk egy lábasba, a héját nem használjuk fel. Közepes lángon főzzük a szőlőt 8-10 percig, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Az igazán profik szűrőn átnyomkodják a főtt szőlőt, hogy biztos ne maradjon benne mag. Miközben hűl a szőlőnk, hozzáadjuk a cukrot és a tápiókagyöngyöt, majd békénhagyjuk, hogy összeálljon.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A nagyobb tésztadarabot kinyújtjuk és a piteformába nyomkodjuk, a széleit levágjuk, ha kilógna a formából. A szőlős tölteléket rákanalazzuk, erre pedig még rádarabolunk 1 evőkanálnyi hideg vajat. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, és rátesszük a töltelék tetejére, vágunk egy kis lyukat a közepébe, hogy ott tudjon távozni a gőz. 20 percig sütjük 200 fokon, majd levesszük a sütőt 180 fokra és így sütjük még 45-50 percig. Akkor igazán finom, ha hagyjuk teljesen kihűlni.

via

Mutatunk még több pite receptet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top