Gasztro

Szőlős-kecskesajtos saláta és vörösboros csokitorta – hozd ki a maximumot a szőlőből!

A szőlő jót tesz a szívnek, helyrehozza a stressz okozta károkat, és még szépít is! Kell ennél több? Ja, igen, finom.

szőlő nem tartalmaz egy gramm zsírt sem, emésztése során szervezetünk pihenőre foghatja a májat. Nagyon magas a víztartalma, súlyának csaknem nyolcvan százalékát teszi ki folyadék, ezért tökéletes szomjoltó és nem mellesleg a vesék egészséges működését is támogatja. Érdekes, hogy vitaminokban nem bővelkedik különösebben, csak egy kisebb mennyiségű C-vitamin lelhető fel benne, cserébe viszont olyan fontos ásványi anyagokat vehetünk magunkhoz a fogyasztásával, mint a kálium, ami többek között hatással van szervezetünk vízháztartására és az érzékeny sav–bázis egyensúlyra. Vas- és folsavtartalma is figyelemre méltó – ezek az értékes ásványi anyagok segíthetnek például a vérszegénység megelőzésében –, de a fogak és a csontok építőkövéből, azaz kalciumból is sokat tartalmaz. 

Figyelj oda, ha fogyni akarsz!

Nincs túl jó hírünk a diétázóknak: a fügéhez, a banánhoz és a datolyához hasonlóan cukortartalma miatt a szőlő is igazán energiadús gyümölcsnek számít. Könnyen és gyorsan felszívódó, úgynevezett egyszerű cukrokat tartalmaz, amik a véráramba kerülve rögtön megemelik a vércukorszintet. A szőlő 100 grammonként körülbelül hatvan kalóriát tartalmaz, ami elsőre talán nem is tűnik vészesnek, ám ha belegondolunk abba, hogy két étkezés között játszi könnyedséggel magunkhoz vehetünk akár 700-800 gramm szőlőt, be kell látnunk, hogy a diétázóknak és azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, jobb óvatosan szemezgetni a szőlőből. Nem szabad elfelejteni, hogy a mazsola még ennél is „veszélyesebb”, 100 grammonként ugyanis akár 300 kalóriát is tartalmazhat!

Szőlőmag – egy nagyszerű apróság

A szőlőszemek és a bennük rejlő magok igazán gazdagok polifenolokban, amiket a legjelentősebb természetes antioxidánsként tartanak számon. Ezekből azért érdemes minél többet magunkhoz venni, mert képesek semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, amik gyorsabbá tehetik a sejtek öregedését, valamint sok komoly megbetegedés kialakulásának kockázatát növelhetik. Az antioxidánsok amúgy a bőrünknek is kedveznek: pozitívan befolyásolják a sejtmegújulást, hozzájárulnak ahhoz, hogy kötőszöveteink minél tovább megőrizzék rugalmasságukat, feszesítő és frissítő hatásúak, valamint élénkítik a sejtek keringését. Többek között ezért egyre népszerűbbek azok a kozmetikumok, amik szőlőmagolajjal készültek, de a natúr szőlőmagolajat is használhatjuk testápolóként vagy masszázsolajként, akárcsak a mandula olaját. Persze a konyhában is bevethetjük a szépítő szőlőmagolajat, salátára vagy pirítósra locsolva. A szőlőmag őrleményét is fogyaszthatjuk, ez ugyanis belülről fejti ki áldásos hatását – tehetjük joghurtba, müzlibe, süteményekbe, gyümölcslébe vagy teába is!

Említésre méltó még a tannin nevű vegyület is, ami egyfajta polifenol, legfőbb feladata pedig az, hogy harcba szálljon a szabad gyökökkel, és megóvja a szőlőszemek színét és aromáját. Ebből az öregedésgátlóból különösen sok található a vörösborban, ami mértékkel fogyasztva igazi fiatalító elixír. 

Kecskesajtos-szőlős saláta dióöntettel

Kecskesajtos-szőlős saláta (Fotó: iStock)

Hozzávalók

A salátához

  • 2 fej endíviasaláta
  • 20 dkg fodros- vagy római saláta
  • 5 dkg rukkola
  • 10-15 dkg kecskesajt (vagy gouda vagy kéksajt)
  • 8-10 dkg száraz serpenyőben pirított dió
  • 20 dkg szőlő

A dióöntethez

  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1/2 dl fehérborecet
  • 2 ek dióolaj (bioboltokban kapható)
  • 2 kk dijoni mustár
  • 1 gerezd áttört fokhagyma
  • 1 kk méz
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Először az öntetet készítsd el: tedd a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe, és jól rázd össze – kész is!
  2. A salátához a diót száraz serpenyőben pirítsd meg, a salátákat szedd levelekre, és alaposan mosd meg. Csepegtesd le, és tedd egy nagyobb tálba.
  3. Locsold meg és forgasd össze az öntet kétharmad részével, majd morzsold rá a kecskesajtot, és szórd meg félbevágott (ha maximalista vagy, kimagozott) szőlőszemekkel.
  4. Tálalás előtt locsold meg a megmaradt öntettel, és szórd a tetejére a pirított diót.

Vörösboros csokitorta

Vörösboros-csokis torta (Fotó: iStock)

Hozzávalók  (22 cm-s tortaformához)

  • 150 ml vörösbor
  • 250 g liszt
  • 4 tojás
  • 250 g puha vaj
  • 150 g nádcukor
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • 150 g jó minőségű étcsokoládé
  • 16 g foszfátmentes sütőpor (bioboltban, drogériákban kapható)

Elkészítés

  1. Keverd habosra a puha vajat a cukorral, majd egyenként add hozzá, és jól keverd el a tojások sárgáját.
  2. Folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a vörösbort, add hozzá a fűszereket, és szitáld bele a kakaót.
  3. Ez után több részletben szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét.
  4. Mielőtt sütőpapírral bélelt tortaformába tennéd, keverd hozzá a vízfürdőben felolvasztott étcsokit.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt készül el – a biztonság kedvéért végezz tűpróbát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top