3 kihagyhatatlan recept friss fügéből

K.G. | 2020. Október 05.
A friss füge a legjobb dolog, ami a szeptemberrel történhet. Hoztunk három olyan receptet, amiben egy falat nyár rejtőzött el.

A friss füge sokkal jobb, mint az aszalt verzió, minél több ételhez használd fel, amíg még kapható. Az a csodás a fügében, hogy édes és sós ételekhez is remekül illik, ezért akár turmixba teszed, akár a paradicsom mellé kerül a salátába, mindenképp jól jársz, és fejedelmi lakomában lesz részed. A fügét reggelire, ebédre, vacsorára, vagy csak úgy, nassolnivalónak is használhatod, ne spórolj vele, használd ki a szezonját.

A füge jótékony hatásai

Nemcsak az íze, hanem a hatásai miatt is érdemes minél több fügét enni. A füge csökkenti a koleszterinszintet, javítja a belek működését és segít a felfúvódáson. A víztartalmának köszönhetően tisztítja a bőrt, a pattanások megelőzését segíti. Magas a kalciumtartalma, ezért a csontok egészségének is jót tesz.

Sonkás-fügés saláta

Az édes és a sós úgy keveredik ebben a fügés salátában, hogy ha egyszer megkóstolod, onnantól kezdve nem is akarsz mást enni majd vacsorára.

Hozzávalók:

A füge illik a sonkához (Kép: Unsplash)

Elkészítése:

Keverd össze az ecetet a mézzel és egy evőkanál olívaolajjal. Add hozzá a negyedekbe vágott fügéket, felszeletelt paradicsomokat és a mentát, sózd meg, és forgasd össze az egészet. Egy tányérra tedd a sonkát, pakold rá a salátát és kész is van a fenséges fügés saláta.

Tipp

Paradicsom nélkül is készítheted, mozzarella sajttal összetűzve a fügét, mentalevelet és sonkát isteni falatkákat kapsz.

Édes-sós fügés pirítós

Ha fenséges reggelire vágysz – legjobb az ágyban, tálcán felszolgálva – akkor a fügés pirítós lesz a te ételed.

Hozzávalók:

A sós és édes találkozása a fügés pirítóson (Kép: Unsplash)

Elkészítése:

A pirítósokat kend meg a sajtkrémmel. A fügét vágd vékony szeletekre, majd tedd a pirítósra, sózd meg, és egy leheletnyi olívaolajjal bolondítsd tovább.

Tipp

A fügéhez remekül illik a bacon, ha igazán jól akarsz lakni a reggelivel, tegyél a kenyérre ropogósra sült baconcsíkokat is.

Almás-fügés süti

Az almás-fügés sütiért hálás lesz neked az egész család. Összedobni sem egy nagy varázslat, 30 perc alatt az asztalra varázsolhatod.

Hozzávalók:

Különleges lesz az almás süti fügével (Kép: Unsplash)

Elkészítése:

A sütőt 220 fokra melegítsd elő. Kenj ki egy sütőformát vajjal, szórj rá két evőkanál cukrot. A fél bögre cukrot keverd össze a reszelt citromhéjjal, add hozzá a vaníliarúdból kikapart magokat és alaposan gyúrd össze. A tojásokat egy percig verd a habverővel teljes erővel, majd add hozzá keverés közben a tejet, rumaromát, cukros masszát, tejszínt, lisztet, sót és keverd szép sima tésztává. Tedd félre pihenni, amíg az almákkal foglalkozol. Az almákat vágd vékony szeletekre, és egy serpenyőben a négy evőkanál vajon pirítsd öt percig. Egy csipet sót és két evőkanál cukrot adj hozzá közben. Húzd le a tűzről, keverd össze a szintén vékonyan felszeletelt fügével. A sütőforma aljára rendezd el a gyümölcsöket, majd öntsd nyakon a tésztával. Vedd le a sütőt 190 fokra, és így told be a sütit 30-35 percre.

Tipp

Ha nincs kedved megvárni, míg teljesen kihűl, tálald vaníliafagyival a tetején.

Forrás: Sonkás-fügés saláta; Édes-sós fügés pirítós; Almás-fügés süti 

Kiemelt kép: Unsplash

Az ősz másik slágere a szőlő!

Exit mobile version