Minél idősebb vagyok, annál inkább azt tapasztalom, hogy az nagyon jótékony, ha az ember életének van egy ritmusa, és ebbe az ételek is beletartoznak.
Nagymamáink még szezonálisan étkeztek, az ételek fűszerezésébe belecsempészték azokat a gyógy- és fűszernövényeket, amelyek segítették például az adott étel emésztését.
Egyensúlyban voltak az ünnepnapok, és azok a napok, amikor „pihentették” a gyomrukat (böjt). És – bár ösztönösen – nagyon jól használták a jótékony baktériumokat és élesztőket, amivel rendbe teszik a beleket: nyáron kovászos uborkával, télen pedig savanyú káposztával.
Azt, hogy mennyire fontosak ezek a házi probiotikumok, családom egészsége kapcsán egyre inkább éreztem, így az életmódváltás egyik lépéseként elmentünk egy fermentáló workshopra Margit Annához, hogy megtanuljuk a savanyítás alapjait.