Gasztro

Eláruljuk, miért ez kép fogad ma a Google oldalán

Aranyos, joghurtevő bácsi rajzolt képe fogad mindenkit, aki ma a Google oldalára téved. Az aranyos rajz egy fontos kutatóhoz, bizonyos Sztamen Grigorovhoz kötődik.

A bolgár kutató, Sztamen Grigorov számára október 27. különös jelentőséggel bír, ugyanis ez a nap nemcsak a születésének, hanem a halálának az évfordulója is egyben, ugyanis 1878. október 27-én született, majd a 67. születésnapján érte a halál Szófiában. És hogy miért volt fontos kutató Grigorov? Nélküle ma talán nem ennénk joghurtot, és a munkásságával hozzájárult a tbc elleni védőoltás fejlesztéséhez – írja a hvg.

A Google kezdőoldala 2020 október 27-én

A Google kezdőoldala 2020. október 27-én

Grigorov felfedezett egy később a joghurtkészítés során használatos baktériumot, a Lactobacillus bulgaricust, és ő készítette el vele az első joghurtot. A férfi a joghurtra nemcsak finomságként tekintett, terápiás célokkal is kísérletezett vele. A vitamintartalomnak köszönhetően gyomorbántalmakra hatékonyan használta, de bevetette a tuberkolózis ellen is. A kutatót ez utóbbi gyógymódja érdekelte a legjobban. Grigorov szülőfaluja ad otthont a világ egyetlen joghurtmúzeumának. A Google nyitóképén a kutató épp joghurtfogyasztás közben látható.

Joghurtos receptek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top