Ebben az évben nem elsősorban a karácsonyi vásárokon fogunk forralt borozni, hanem sokkal inkább otthon készítjük majd el az italt. Ez azonban kiváló alkalom arra, hogy az alap fahéj-szegfűszeg-narancs kombináción kívül más ízesítésekkel is kísérletezz. És hogy milyen fűszerek, gyümölcsök és további alkoholos italok kerülhetnek még ezeken felül a forralt borba? Íme néhány tipp!
Tüzes spanyol
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1 mandarin héjával, szeletelve
- 4 csík citromhéj
- 2 evőkanál cukor
- 1 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd, felezve
- 1/4 bögre brandy
- 1 teáskanál szerecsendió
Német stílusban
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1/4 bögre cukor
- 1 csillagánizs
- 1/2 citrom, szeletelve
- 3 szem szegfűszeg
- 3 szem kardamom
A svéd glögg
- 1 üveg száraz vörösbor
- 3 dl brandy vagy pálinka
- 25 egész szegfűszeg
- 10 fahéjrúd
- 1/2 bögre mazsola
- 1 bögre reszelt mandula
- 1 teáskanál kardamommag
- 2 bögre cukor
- 1 narancs héja
Rózsaszínben
- 1 üveg száraz rozé
- 1/2 grapefruit
- 1/4 bögre cukor
- 6 szegfűbors vagy szegfűszeg
- 1-2 egész csillagánizs
- 1 fahéjrúd
- 1 teáskanál rózsaszín bors
- Egy kis darab nyers, szeletelt gyömbér
- 1/4 bögre Cointreau
Fűszeres portugál
- 1 üveg gyümölcsös zamatú vörösbor
- 1 citrom
- 1 fahéjrúd
- 6 szegfűbors vagy szegfűszeg
- 2 egész csillagánizs
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 3 szárított babérlevél
- 1/4 csésze brandy vagy pálinka
- 1/2 szerecsendió reszelve
- néhány csipet szárított rozmaring
Kleopátra elixírje
- 1 üveg könnyű fehérbor
- 4 ág zsálya
- 3 ág menta
- 3 füge apróra vágva
- 10 szegfűszeg
Merész csípős
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csillagánizs
- 1 kisebb fahéjrúd
- 3 szegfűbors
- 2 kardamomhüvely, kissé megnyomkodva
- 1/s vaníliarúd felhasítva és kikaparva
- 1-3 szárított chili, ízlés szerint
Az ókori római
- 1 üveg száraz vörösbor
- 10 szál sáfrány
- 1/2 darab gyömbér apróra vágva
- 1/2 teáskanál kardamommag
- 1/4 csésze méz
Bármelyik receptet is választod a fentiek közül, mindig azzal indíts, hogy a boron kívüli hozzávalókat alaposan összekevered. Ahol ezek között folyékony hozzávaló (pálinka, brandy, Cointreau) is akad, érdemes 20-30 percig abban áztatni a fűszereket, hogy az ízek még jobban összeérjenek.
A forralt bor készítésének aranyszabálya, hogy a bort nem kell valóban felforralni, hiszen akkor oda az alkoholtartalma. Az előzetesen összekevert/áztatott hozzávalókat még hidegen add hozzá a bor nagyjából negyedéhez, majd ezután kezdd el melegíteni. Amint gyöngyözni kezd, öntsd hozzá a maradék bort, majd melegítsd tovább, de legfeljebb csak 60-70 fokra, hogy még a forráspont alatt maradj! Ha már az egész gyöngyözik, el is zárhatod alatta a tüzet, de hagyd még néhány percig állni, majd merheted is a bögrékbe.