nlc.hu
Gasztro
Forralt bor fűszerek

Túl a fahéjon és a szegfűszegen: ezekkel fűszerezheted még a forralt bort – 8 szuper recept

Unod már a klasszikus fahéj-szegfűszeg-narancs ízesítésű forralt bolt? Akkor próbáld ki ezt a 8 különleges receptet!

Ebben az évben nem elsősorban a karácsonyi vásárokon fogunk forralt borozni, hanem sokkal inkább otthon készítjük majd el az italt. Ez azonban kiváló alkalom arra, hogy az alap fahéj-szegfűszeg-narancs kombináción kívül más ízesítésekkel is kísérletezz. És hogy milyen fűszerek, gyümölcsök és további alkoholos italok kerülhetnek még ezeken felül a forralt borba? Íme néhány tipp! 

Tüzes spanyol

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 mandarin héjával, szeletelve
  • 4 csík citromhéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd, felezve
  • 1/4 bögre brandy 
  • 1 teáskanál szerecsendió

Német stílusban

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1/4 bögre cukor
  • 1 csillagánizs
  • 1/2 citrom, szeletelve
  • 3 szem szegfűszeg
  • 3 szem kardamom 

A svéd glögg

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 3 dl brandy vagy pálinka
  • 25 egész szegfűszeg
  • 10 fahéjrúd
  • 1/2 bögre mazsola
  • 1 bögre reszelt mandula
  • 1 teáskanál kardamommag
  • 2 bögre cukor
  • 1 narancs héja

Rózsaszínben

  • 1 üveg száraz rozé 
  • 1/2 grapefruit
  • 1/4 bögre cukor
  • 6 szegfűbors vagy szegfűszeg 
  • 1-2 egész csillagánizs
  • 1 fahéjrúd
  • 1 teáskanál rózsaszín bors
  • Egy kis darab nyers, szeletelt gyömbér
  • 1/4 bögre Cointreau
Forralt borForralt bor

Fűszerezd változatosan!

Fűszeres portugál

  • 1 üveg gyümölcsös zamatú vörösbor
  • 1 citrom
  • 1 fahéjrúd 
  • 6 szegfűbors vagy szegfűszeg
  • 2 egész csillagánizs
  • 1/2 teáskanál fekete bors
  • 3 szárított babérlevél
  • 1/4 csésze brandy vagy pálinka
  • 1/2 szerecsendió reszelve
  • néhány csipet szárított rozmaring 

Kleopátra elixírje

  • 1 üveg könnyű fehérbor
  • 4 ág zsálya 
  • 3 ág menta 
  • 3 füge apróra vágva
  • 10 szegfűszeg

Merész csípős

  • 1 üveg száraz vörösbor 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csillagánizs
  • 1 kisebb fahéjrúd
  • 3 szegfűbors
  • 2 kardamomhüvely, kissé megnyomkodva
  • 1/s vaníliarúd felhasítva és kikaparva
  • 1-3 szárított chili, ízlés szerint

Az ókori római 

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 10 szál sáfrány
  • 1/2 darab gyömbér apróra vágva
  • 1/2 teáskanál kardamommag
  • 1/4 csésze méz

Bármelyik receptet is választod a fentiek közül, mindig azzal indíts, hogy a boron kívüli hozzávalókat alaposan összekevered. Ahol ezek között folyékony hozzávaló (pálinka, brandy, Cointreau) is akad, érdemes 20-30 percig abban áztatni a fűszereket, hogy az ízek még jobban összeérjenek. 

A forralt bor készítésének aranyszabálya, hogy a bort nem kell valóban felforralni, hiszen akkor oda az alkoholtartalma. Az előzetesen összekevert/áztatott hozzávalókat még hidegen add hozzá a bor nagyjából negyedéhez, majd ezután kezdd el melegíteni. Amint gyöngyözni kezd, öntsd hozzá a maradék bort, majd melegítsd tovább, de legfeljebb csak 60-70 fokra, hogy még a forráspont alatt maradj! Ha már az egész gyöngyözik, el is zárhatod alatta a tüzet, de hagyd még néhány percig állni, majd merheted is a bögrékbe.

Via1 Via2

Még több téli finomság

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top