Gasztro

30 ezer boltnak kell korábban zárnia holnaptól

Magyarországon nagyjából 120 ezer bolt közül válogathatunk, melyeknek negyedét érinti a kijárási tilalom miatti korábbi zárás. Elbocsátáshullám emiatt nem várható, de plusz munkaerőt sem fognak felvenni a boltok, pedig karácsony környékén ez volt a szokás.

Az új járványügyi korlátozások mindenképp érintik a plázákban található boltokat, ezekből jelenleg körülbelül hatezer van az országban. Mellettük a plázák vendéglátóhelyei egyáltalán nem fogadhatnak vendégeket a következő időszakban. A hipermarketekben található két és félezer bolt is előbb lesz kénytelen zárni. Élelmiszerüzletből nagyjából negyvenezer van az országban, a blokk.com számításai szerint ezeknek nagyjából a felét, vagyis húszezer boltot érint a korábbi zárás. A döntés kevésbé érinti a kisebb települések és kisvárosok élelmiszerboltjait, mert ezek jellemzően eddig is korábban zártak.

Áprilisban a karantén idején a webáruházak forgalma nagyjából a duplájára emelkedett: a számítások szerint ennél nagyobb forgalommal nem is nagyon tudnának megbirkózni, mert korlátozott a kiszállítási kapacitás, és az átvevőpontok is kénytelenek zárni a boltokkal együtt. A tavaszi tapasztalatok fényében most talán kevésbé lesz jellemző a spájzolás, ami kicsit javíthat a helyzeten. Karácsony előtt általában felfuttatják a boltok a létszámot a nagyobb forgalom miatt. A 19 órás boltzár elsősorban átcsoportosításokat hoz, feltehetően több lesz a részmunkaidős ott, ahol kurtítani kell a nyitvatartást. De hát a vendéglőzár, digitális tanrend miatt nő majd az élelmiszerboltok forgalma, azért valamennyi felfutás lesz karácsony előtt is, így kellene a több ember. A megoldás egyszerűnek látszik. A rövidebb nyitvatartás miatt nem lesz elbocsájtás, de felvétel sem. A korlátozás leginkább az éjjel-nappal nyitva tartó boltokat érinti, ezek most az új szabályozás nagy vesztesei. Az ügyeletes gyógyszertárak vagy a benzinkutak továbbra is nyitva maradhatnak este nyolc után.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top