nlc.hu
Gasztro

Téli krémes főzelék recept

3 krémes téli főzelék, amit a gyerekek is imádni fognak

Krémesek, színesek, finomak, egészségesek, és 20 perc alatt összedobhatod őket! 3 olyan téli főzeléket mutatunk, aminek nemcsak a gyerekek, de mi, felnőttek sem tudunk ellenállni.

A mit főzzek ma örök kérdését segítünk megválaszolni 3 ínycsiklandó főzelékrecepttel, ami szuper gyorsan elkészíthető, és még egészséges is. Ne lepődj meg, ha a gyereked repetáért kiált!

A sütőtök főzeléket a gyerekek is szeretik

Ezt a sütőtökfőzeléket a legfinnyásabb gyerek is bekanalazza (Fotó: Getty)

Pofonegyszerű sütőtökfőzelék

A sütőtök szezonja egészen januárig tart, és sokoldalúságának köszönhetően szinte végtelen a felhasználási módja. A sütőtök az egyik legegészségesebb zöldség: magas A-, B- C- és E-vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, de béta-karotinban is bővelkedik, így a szemünk egészségét is óvja.

Krémlevesnek elkészítve, süteményekben és köretként, meg persze, magában is isteni, de a mi gasztrolistánkon a sütőtökfőzelék dobogós helyezést ért el. A sütőtökfőzelék akkor is jó választás, ha a gyereked nem rajong a főzelékekért – mi nem láttunk még olyan gyereket, aki ne akart volna repetázni belőle. Mindemellett pedig időt is spórolhatsz vele: alig kell hozzá néhány összetevő és hipergyorsan elkészül.

Tudtad? Érdemes olyan sütőtököt választanod, aminek a héja ép, ez garantálja, hogy a belseje is szép, egészséges lesz.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • ízlés szerint só és bors

Hámozd meg és magozd ki a tököt, majd ha megmostad, darabold fel, és enyhén sós vízben főzd puhára. Ezt követően törd át szitán pépes állagúra, add hozzá a nyírfacukrot, valamint a borsot, végül pedig adagold hozzá a hideg vízzel elkevert keményítőt. Tükörtojással vagy főtt tojással, krutonnal tálald – a siker garantált!

Mascarpone-s brokkolifőzelék

Tegyél egy csavart brokkolifőzelékbe: készítsd tejszínnel (Fotó: Getty)

Tejszínes brokkolifőzelék

Ha emellett a főzelék mellett döntesz, a gyereked észrevétlenül fogja megszeretni ezt az egészséges zöldséget. A brokkolit sokféleképpen felhasználhatod: rakott ételekhez ugyanolyan jól passzol, mint krémlevesnek vagy köretnek, és persze, finom főzeléket is készíthetsz belőle.

Nemcsak a rost- és fehérjetartalma is magas, hanem C-vitaminban is bővelkedik: 100 gramm brokkoliban a napi javasolt mennyiségnél is több van! Emellett jót tesz a csontoknak és a szívnek is – egyszóval, a brokkoli mindenféle értelemben szuper étel.

Tudtad? A lehető legtömörebb brokkolit tedd a kosaradba, olyat, aminek a rózsái szorosan egymás mellett vannak. De a sárgás, foltos példányokat inkább hagyd a polcon!

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej brokkoli
  • 2 db kisebb krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál natúr zöldségkeverék
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál keményítő
  • ízlés szerint só, bors és nyírfacukor

Mosd meg és szedd rózsáira a brokkolit, majd a megtisztított, meghámozott krumplival együtt aprítsd fel, és 1 liter vízben főzd puhára. A főzővízhez add hozzá a fokhagymát, a sót, a borsot és a zöldségkeveréket is. Körülbelül 15 perc után vedd le a tűzről, pépesítsd botmixerrel, és keverd el benne a nyírfacukrot. Ezt követően főzd még körülbelül 10 percig kis lángon, majd vedd le a tűzről, és folyamatos kevergetés közben add hozzá a hideg vízzel elkevert keményítőt és a tejszínt. Rottyantsd össze, tojással, virslivel tálald!

Répafőzelék, ahogy a gyerekek szeretik

Krémes sárgarépa főzelék, ahogyan mi szeretjük (Fotó: Getty)

Krémsajtos sárgarépafőzelék

A sárgarépa szintén nem egy unalmas zöldség: a sütőtökhöz hasonlóan készíthetünk a hozzáadásával süteményt, krémlevest, de smoothie-ban is igazán finom. És természetesen mennyei főzeléket is kanyarinthatunk belőle.

A sárgarépa legnagyobb értéke a benne található béta-karotinban rejlik, de B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek és a koleszterinszintnek is. Vidám, sárga színe a gyerekek tetszését biztosan elnyeri, nemkülönben az íze – számíts rá, hogy visszatérő vendég lesz az ebédlőasztalotokon.

Tudtad? A többi zöldséggel ellentétben a sárgarépában lévő karotinok sokkal jobban érvényesülnek párolás, főzés után.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 20 dkg mascarpone
  • 2-3 kávéskanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só és fehér bors és római kömény

Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá az előzőleg már lereszelt sárgarépát, sózd, borsozd, és fedő alatt addig párold, míg elfő a leve. Ezt követően add hozzá a nyírfacukrot, és a tejet, majd folytasd a főzést addig, amíg a répa teljesen meg nem puhul. Közben keverd el a keményítőt kevés hideg vízzel, öntsd hozzá a répához, kevergesd, és hagyd besűrűsödni. Végül add hozzá a mascarponét, és rottyantsd össze.

Még több gyerekbiztos recept, amiért rajongani fognak a kicsik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top