nlc.hu
Gasztro

Sztrapacska egyszerűsítve

Sztrapacska: az egyszerűsített változat

Katianyus, a Caféblog egyik bloggere megosztotta, hogyan lehet elkészíteni a szlovák étel egyszerűsített változatát.

A sztrapacska szlovák eredetű étel. Az eredeti sztrapacskára savanyú káposztát és húst tettek. Ennek az egyszerűsített változata a juhtúrós sztrapacska, vagyis galuska.  Viszonylag gyorsan elkészül, a legtöbb időt a krumpli reszelése veszi igénybe, mert finomra kell reszelni. Általában sajtreszelőn szokták, de aprítógéppel is lehet. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a krumpli hajlamos gyorsan megbarnulni, és csúnya színe lesz a belőle készült galuskának.

Hozzávalók:

  • 500 g finomra reszelt burgonya
  • 300 g liszt
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 100 g füstölt szalonna
  • 200 g juhtúró
  • 1-2 kanál tejföl

Elkészítés:

A szalonnát apróra felkockázzuk, szép barnára sütjük, kiszedjük a zsírból, félre tesszük. Egy nagy fazékban vizet teszünk forrni, egy nagy kanál sóval. a burgonyát kis lyukú reszelőn /sajtreszelő/ lereszeljük, hozzá adjuk a tojásokat, a sót, jól elkeverjük, és beledolgozzuk a lisztet. Esetleg 1-2 kanál vízzel lazíthatjuk, hogy könnyű nokedli tésztát kapjunk.

Ha a víz forr, hagyományos módon beleszaggatjuk a galuskatésztát. Ki hogy szokta, késsel, kanállal, vagy szaggatóval. Nekem van három különböző méretű nokedliszaggatóm, a nagyobb lyukúval szoktam szaggatni. Picivel több idő kell, a főzésre, mintha sima nokedlit főznénk, ez 2-3 perc. Amikor kész, hideg vízbe szedjük ki, majd leszűrjük.

A szalonnazsírból 4-5 kanállal teszünk egy nagyobb lábasba, felforrósítjuk, és beleborítjuk a krumplis nokedlit. Jól elkeverjük, és kicsit „sütjük”közbe sűrűn meg keverjük, nem baj, ha odakap picit.

Majd rá tesszük a juhtúrót, a tejfölt, elkeverjük, ha szükséges, sózzuk, a szalonnakockákat is hozzákeverjük, vagy tálaláskor, külön kínáljuk.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet kicsit megbolondítani a receptet, Katianyus blogján elolvashatod a tippeket.

Sztrapacska (Fotó: Pixabay)

Sztrapacska (Fotó: Pixabay)

Így főznek szomszédaink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top