nlc.hu
Gasztro

Íme a jövő robotkonyhája, ami egyelőre nem lesz tömegcikk

A vacsorát is megfőzi, de el is mosogat a robotkonyha

A főzőcskézés jövője megérkezett.

A technológia fejlődése azt is jelenti, hogy egyre ügyesebb és sokoldalúbb robotok jelennek meg a hétköznapokban.

Bár egyelőre még nem tömegtermék, a Moley Robotics robotkonyháját bizonyára sokan látnák szívesen a lakásukban. A londoni cég által fejlesztett szerkezet ugyanis az ígéret szerint a nyers hozzávalókból képes elkészíteni a kívánt ételeket és utána fel is takarít.

Az eszközt Mark Oleynik programozó matematikus tervezte, a fejlesztéshez pedig elengedhetetlen volt Tim Anderson sztárséf segítsége is. Oleynik ugyanis 3D-felvételt készített Andersonról főzés közben, majd a séf mozdulatait digitalizálta, hogy a robotkonyha két karja ezeket a mozdulatokat utánozhassa.

Ez a robotszakács el is mosogat maga után

Nem rossz, de inkább a robotkonyha árát kérnénk (Fotó: Moley Robotics)

A robotszakácsnak ezzel a módszerrel 30 étel elkészítését tanították meg, a cég ígérete szerint azonban a tényleges felhasználók már több mint 5000 recept közül választhatnak és a kedvenc ételeik elkészítését is betaníthatják a szerkezetnek.

Bár várhatóan a Moley robotszakácsából nem lesz tömegtermék, a bonyolult eszköz alsó ára jelenleg 248 000 font, azaz szűk 98 millió forint, ráadásul ezt néhány extrával még feljebb is lehet pumpálni. Ennek ellenére Oleynik azt állítja, már több mint ezren érdeklődtek a robotkonyha iránt.

A cégvezető azt reméli, hogy a tömegtermelés beindulásával jelentősen csökkenhet majd a robotkonyha ára.

Még több robot az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top