Egészség

Origami ihlette a teniszlabda méretű sebészrobotot

Az apró szerkezet pontosabban dolgozik, mint az orvosok.

A Harvard egyetem biomérnöki fejlesztéseivel foglalkozó Wyss Institute és a Sony szakemberei, Robert Wood és Szuzuki Hirojuki alkották meg a mini-RCM nevet viselő sebészeti robotot, amely minden korábbi hasonló szerkezetnél kisebb, amely többek között szemészeti műtéteknél tud nélkülözhetetlen segítséget nyújtani a szakorvosoknak.

Az Engadget információi szerint a mini-RCM körülbelül akkora, mint egy teniszlabda, a súlya pedig egy kisebb pénzérméhez hasonlítható. Az eszközt különleges eljárással hozták létre: 3D-nyomtató segítségével egymásra rétegezik a robot alkatrészeit, majd egy különleges lézeres eljárással úgy vágják azokat formára, hogy, a népszerű „kihajtós” mesekönyvekhez hasonló térbeli alakzatot vegyenek fel.

Sokkal megbízhatóbb, mint az ember

A parányi sebészrobot mozgását három úgynevezett szelepmozgató oldja meg, ezek segítségével a kis szerkezet pontosan képes mozogni a műtőasztalon, illetve a pánciesek testén.

A biztonságos működésről természetesen szigorú tesztekkel győződtek meg: a mini-RCM-nek először egy apró négyzetet kellett minél pontosabban kiszíneznie, amit 68 százalékkal hatékonyabban hajtott végre, mint a kontrollcsoportként használt valódi orvos. Wood és Szuzuki szerint a robot legfőbb előnye a mérete, ugyanis a legtöbb sebészeti robot ennél jóval nagyobb, akad olyan is, amely egy egész szobát elfoglal, ezt a szerkezetet azonban sokkal könnyebb mozgatni, illetve eltávolítani a beteg közeléből, ha valamilyen komplikáció lépne fel műtét közben.

A fejlesztők emellett egy konkrét szemészeti beavatkozást is elvégeztettek a mini-RCM-mel, természetesen csak egy modellen. Ennek során a robotnak injekciót kellett beadnia egy, a szemgolyó hátsó felénél található parányi vénába. Az emberi hajszál vastagságának felét kitevő vénát a robot tökéletes pontossággal szúrta át, nem okozva semmiféle károsodást.

Arra azonban még várni kell, hogy a mini-RCM megérkezzen a valódi műtőkbe, mivel még további szigorú vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a robot megkaphassa a szükséges engedélyeket.

További cikkeink a tudomány és a technológia világából:

  • Robotséfet tanítottak meg omlettet készíteni
  • Igazi áttörés a tudományban: elkészült az első robotgalamb
  • Ez a robot kell neked, ha nagyon-nagyon lusta vagy
Teniszlabda méretű sebészrobotot fejlesztettek

Képünk illusztráció, a mini-RCM sebészrobot ennél jóval kisebb (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top