Szabadidő

Ez a robot kell neked, ha nagyon-nagyon lusta vagy

Egy faék egyszerűségű, idézőjeles robot, amiért sokan a fél karjukat is odaadnák.

Ismerős az érzés, amikor kényelmesen befészkeltük magunkat a takaró alá, esetleg a kanapéra a kedvenc sarkunkba, és már éppen elszenderednénk vagy belemerülnénk az esti filmbe, amikor rájövünk, hogy hopp, égve maradt a lámpa a fürdőszobában/a padláson/a garázsban? Van, aki ilyenkor legyint, és meg sem moccan, de a többség addig rágódik a hatalmas problémán, amíg össze nem gyűjti minden maradék erejét, és fel nem tápászkodik, hogy gondoskodjon az elfelejtett kapcsolóról. 

A technológiának köszönhetően ennek most vége, ünnepelhetnek a lusták!

Ő sem lusta, csak kevésbé hatékonyan osztja be az idejét! (Fotó: iStock)

A Microbot Push nevű szerkezet ugyanis nem ígér sokat, azt viszont egészen üzembiztosan képes hozni: apró, interneten keresztül vezérelhető kis eszközökről van szó, amelyeket különféle kapcsolók alá-fölé lehet tapasztani. Az egyes eszközöknek egy okostelefonos applikáción keresztül adhatjuk ki a parancsot, vagyis a példánál maradva, az égve hagyott fürdőszobai villanyt ilyenkor egy érintőképernyős koppintással lekapcsolhatjuk. 

Emellett azonban használhatjuk például a kávéfőző bekapcsolására is, ezzel egy csapásra okoskávéfőző-tulajdonosokká válhatunk, a legtöbb, méregdrágán kínált, internetre csatlakozó készülék ugyanis legfeljebb ennyivel segíti a felhasználót, a kávét, a bögrét és a vizet ettől még ugyanúgy nekünk kell beletölteni, kézzel. 

A robotizált kapcsolók működését időzíthetjük is, illetve különféle további programozási lehetőségeket is kapunk: például beállíthatjuk, hogy kapcsolják fel a villanyt, vagy indítsák be a fűtést, ha érzékelik, hogy a telefonunk az otthoni wifi-hálózatra csatlakozott. 

A lustaságnak azonban ára van: egyetlen Microbot kapcsolóért 39 eurót, azaz bő 12 ezer forintot kérnek, márpedig egy darabbal csak fel-, vagy lekapcsolni fogjuk tudni a villanyt, a másik irányba már nem fog működni, legfeljebb olyan digitális kapcsolóknál, ahol ugyanazt a gombot ugyanúgy kell megnyomni a ki-, és a bekapcsoláshoz. 

Igaz, a kereslet a jelek szerint megvan, cikkünk írásának pillanatában ugyanis a Microbot webshopja elérhetetlennek bizonyult. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top