Trend

Nyálmintát vevő robotok segítik hamarosan az orvosok munkáját

Olyan nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki dán tudósok, amely sterilen képes többek között a koronavírus-teszteléshez nyálmintát venni. Az alkotók így segítenék az egészségügyet.
Robot - Getty

A Dél-dániai Egyetem (SDU) és a Lifeline Robotics kutatóinak közös munkája tulajdonképpen egy robotkar, ami képes steril pálcával koronavírus-fertőzöttség tesztelésére alkalmas mintát venni.

A robotot fejlesztő mérnökök többek között azt remélik innovációjuktól, hogy segítik az egészségügyi dolgozók munkáját: megóvják őket a mintavétel közbeni megfertőződés lehetőségétől.

Amikor a páciens bemutatja a személyi igazolványát, a robot előkészíti a mintavételi készletet, leveszi a mintát, majd a tesztelésre alkalmas konténerbe helyezi – mondta el Thiusius Rajeeth Savarimuthu, az SDU professzora.

A mesterséges intelligenciával működő robot kamerái segítségével találja meg a torok megfelelő részét. Úgy van programozva, hogy finoman végezze a mozdulatokat – emelték ki a fejlesztők, akik bíznak benne, hogy a koronavírus-teszt robotot mielőbb bevethetik majd az első frontvonalban.

(via MTI)

Kiemelt képünk illusztráció. 

Még több robottal a koronavírus ellen: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top