A magyar, főként nagyvárosi vendéglátásban (már amikor éppen működik a koronavírus-helyzet függvényében) is egyre gyakrabban találkozhatnak a vendégek „kreatív” felszolgálási módozatokkal tányérok nélkül. Igaz, errefelé egyelőre megúsztuk palatáblákkal és hasonló ártalmatlan céleszközökkel, ami azonban nemzetközi szinten – különösen a hanyatló nyugaton – zajlik, arra nincsenek szavak.
Ez most nem csak egy üres frázis: egészen konkrétan nincsenek szavaink. Úgyhogy meg sem próbáljuk jellemezni a helyzetet, inkább pár példa, hogy a We Want Plates weboldal tanúsága szerint mikben szolgálnak fel az éttermek.
- Cipő;
- gumicsónak;
- medencecsont;
- fiókos szekrény;
- toboz;
- kutyatál;
- mini telefonfülke;
- teniszütő;
- a vendég saját keze.
Ez tényleg csak pár kiragadott példa, a helyzet még annál is elkeserítőbb, mint amit ez a lista sugall. Még az olyan ártalmatlannak tűnő tárgyakat is képesek megszentségteleníteni, mint a befőttesüveg, amiben szörp vagy limonádé helyett pizzát szolgálnak fel.
A We Want Plates eredetileg egy Reddit-fórum volt 2015-ben, amely külön weboldallá nőtte ki magát, és ma már több mint százezer követővel rendelkezik Facebookon és Twitteren. Nem csoda: folyamatosan érkezik az utánpótlás a vendégek által beküldött fotók és az azokhoz fűzött döbbent kommentek formájában. A Bored Pandára most egy izmos, több mint száz képet tartalmazó bestof is felkerült, itt is alá lehet merülni tehát a kortárs gasztronómia poklában.
További cikkek a témában
- 36 éve üzemel egy lángosos a Balatonnál, ez a titka
- „A legfontosabb, hogy az emberek biztonságosan akarnak együtt lenni” – mi lesz a vendéglátóhelyekkel?
- „Itt senki nem érzi majd hülyének magát” – karanténostul is sikeres az Arch and Beans kávéház