nlc.hu
Gasztro

Sütni tanítja a cigánysorról jött gyerekeket a pék

Közös sütéssel óvja a nyomortól a rászoruló gyerekeket a fiatal pék

A Borsod megyei Hernádnémeti lakói számára Galamb Alex egy igazi hős. Még tavasszal kezdett együtt sütni a gyerekekkel a fiatal pék, és a kezdeményezése azóta valóságos mozgalommá nőtte ki magát.

Amikor a tavaszi karantén folyamán az ország nagy része otthon ragadt, a jószívű pék, Galamb Alex kitalálta, hogy megtanítja sütni az egyik barátját, aki később magával hozta a testvéreit is. A résztvevők aztán a cigánysoron hencegtek azzal, hogy ők bizony már tudnak sütni, és ahogy teltek-múltak a hetek, úgy állított be egyre több roma gyerek Alexhez, hogy ők is eltanulhassák tőle mindezt – írja az ATV.

Készül a kenyér (fotó: Pixabay)

Készül a kenyér (Fotó: Pixabay)

Amikor már tizenöten tanultak tőle, a jelenleg egy miskolci cukrászdában dolgozó Alex rájött, hogy ez az akció nem maradhat ennyiben, és Facebookon elindította a Sütni jó mozgalmat. A mozgalom körül egyre nagyobb a hírverés, ami azért jó, mert így sok segítséget kapnak, például a sütéshez szükséges alapanyagok formájában.

Nehogy elkallódjanak, drogozzanak meg rossz útra tévednek ezek a gyerekek, hanem utat mutassak nekik a munka világába. Nem az a lényeg, hogy pék legyen meg cukrász, az egy jó pont lenne nyilván

– vallja Alex, aki maga is szegény családból származik, és gyerekkorában sokszor kellett nélkülöznie. Az elkészült péksüteményeket a „péktanoncok” többnyire elfogyasztják, de ha marad valami, azt mindig hazavihetik.

Hernádnémetiben zajlik az élet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top