Könnyen elkészíthető, laktató virslis batyukat mutatunk, amivel meglephetjük szeretteinket, nemcsak az év utolsó napján.
Pikáns virslis batyu
Hozzávalók:
- 20 dkg virsli
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 tojás
- 1 csomag leveles tészta
A szószhoz:
- 1 csésze ketchup
- 1 teáskanál szójaszósz
- 1 fél mokkáskanál csilipor
- 1 fél mokkáskanál gyömbér
- 1 fél mokkáskanál fokhagymapor
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A legnagyobb feladat ezzel a recepttel, hogy a kiterített leveles tészta fölött megtervezzük, mekkorák legyenek a falatkák. Ha ez megvan, vágjuk fel a hideg tésztát téglalapokra, helyezzünk minden darabra egy-egy virslidarabkát és egy kis kanálnyit a simára kevert szószból. Hajtsuk rá a tészta másik felét, kenjük meg tojással, és szórjunk rá egy kevés szezámmagot. Ha ezzel megvagyunk, mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 percre.
10 perces virslis falatkák
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 350 gramm virsli
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- só
Elkészítés:
A Delish repcetje mondhatni pofonegyszerű: terítsük ki a leveles tésztánkat, és ahogy az első receptnél, itt is tervezzük meg, mekkora falatkákat szeretnénk készíteni. Ha ez megvan, akkor vágjuk a tésztát háromszög formákra, és ebbe tekerjük bele a pici virsliket. Kivajazott tepsibe rakjuk az így elkészült minibatyukat, szórjunk rá sót, és tegyük be a 180 fokos, előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ennyi az egész. Még finomabb, ha a tetejét megszórjuk sajttal!
Vérprofiknak: sajtos-virslis falatkák
Hozzávalók:
- 1 bögre tej
- 1 csomag élesztő
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 és fél bögre liszt
- 350 g virsli
- 1 csomag mozzarella
- mák a tetejére
Elkészítés:
- Egy kis tálban keverjünk össze a barna cukrot és a tejet. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Keverjünk össze egy nagy tálban a lisztet, a meleg cukros tejet és a száraz élesztőt.
- Addig keverjük, amíg puha tésztát nem kapunk. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, és gyengéden gyúrjuk össze. Ezután kerüljön egy nagy tálba, takarjuk le, és hagyjuk állni két órán keresztül, amíg meg nem duplázódik.
- Ha ez megtörtént, enyhén lisztezett felületen osszuk 4 egyenlő darabra. Nyújtsuk ki, és minden tésztadarabot nagyjából 12 db 10-10 cm vastag téglalapra vágjunk.
- A téglalap hosszú oldalára tegyük fele-fele arányban virslit és sajtot.
- Hajtsuk rá a töltelékes részre a téglalap másik felét. Kenjük meg tojással, szórjuk meg mákkal, majd előmelegített, 200 fokos sütőbe tegyük be a falatkáinkat, és várjunk, amíg aranybarnára nem sülnek.
További téli finomságok
- Hedonistáknak és gurméknak: csülök pékné módra
- Tepsis krumpli: a legkirályabb őszi kaja a világon
- Az aranygaluska nem süti, hanem fajsúlyos dolog, amibe beleáll az ember
(Nyitókép: Profimedia)