A mákból sosem elég, karácsonykor simán lecsúszik pár rúd mákos bejgli és még mindig bírjuk enni januárban is a mákot minden mennyiségben. A mák hálás alapanyag, mert illik hozzá a banántól kezdve a vaníliapudingon és almán át egészen a citromig egy sereg hozzávaló. Ha megmaradt a mák a karácsonyi sütés után, akkor nem csupán mákos tésztára lesz az jó, hanem például el lehet belőle készíteni Jamie Oliver híres mákos-citromos sütireceptjét, amit garantáltan imádni fog az egész család.
Mákos süti Jamie Olivertől
Hozzávalók:
- 120 gramm puha vaj + egy kevés a sütőforma kikenéséhez
- 130 gramm porcukor
- 4 db nagy tojás
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 60 gramm liszt
- 120 gramm őrölt mandula
- 2 evőkanál tej
- 75 gramm mák
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- a tálaláshoz tejszínhab
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk egy sütőformát – ez lehet tortaforma vagy őzgerinc, ami épp kéznél van. A puha vajat és 120 gramm porcukrot fehéredésig, habosra verjük a mixerrel, ezután – lassabb fokozatra véve a habverőt – hozzáadjuk a masszához a tojások sárgáját egyesével, majd a citromok héját és levét. Amikor már teljesen simává keveredett a masszánk, akkor mehet bele a liszt és az őrölt mandula, a legvégén pedig a tej. A mákot már csak fakanállal, kézzel keverjük lazán a sütitésztába. Egy másik tálban felverjük a tojásfehérjét egy evőkanál porcukorral, és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához. A sütőformába egyengetjük a tésztát és a sütőbe tolva 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor tehetünk rá tejszínhabot a teljes mákos citromos sütis élmény kedvéért.