A csirkeszárny egyáltalán nem csak a húslevesbe való a farhát mellé! Akár még pörköltet is készíthetünk belőle, főleg akkor, ha amúgy is a szaftra pályáznánk a pörköltből, friss fehér kenyérrel tunkolva. De ha egy fokkal egészségesebb vacsorát szeretnénk tálalni a családnak, akkor is elő a gyors vacsorához csirkeszárnnyal a mélyhűtőből, és rittyentsünk egy órán belül csodás fogást az asztalra belőle. A következő három recepthez általában minden van otthon, még a boltba sem kell leugrani, ha amúgy van otthon csirkeszárny.
Hagymás csirkeszárny
Hozzávalók:
- 10 fej lila hagyma
- 1,5 kg csirkeszárny
Hozzávalók a fűszerhez:
- 1 evőkanál só
- 1 dl olívaolaj
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál cayenne bors
- 1 kávéskanál durvára tört mustármag
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az olívaolajat elkeverjük alaposan a fűszerekkel, és szépen bedörzsöljük a fűszeres olajjal a csirkeszárnyakat. A hagymákat megpucoljuk, de nem muszáj felkarikázni, egészben is rakhatjuk a csirkeszárnyak köré egy tepsiben vagy jénai tálban, betoljuk a sütőbe és másfél óra alatt pirosra sütjük. Köretnek salátát vagy rizst, esetleg mindkettőt is ajánlunk a családnak.
Koreai csirkeszárnyak
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- ½ bögre liszt
- ½ bögre kukoricaliszt
- só, bors
- olaj a sütéshez
- ¼ bögre ketchup
- ¼ bögre chiliszósz
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál citromlé
- pirított szezámmag
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lisztet a kukoricaliszttel, sót, borsot adunk hozzá. Minden csirkeszárnyat kettévágunk az ízületnél, és egyenként beleforgatjuk a darabokat a lisztes keverékbe. Egy mély serpenyőben forrósítunk bő olajat a sütéshez, amikor már elég forró, négyesével aranybarnára sütjük a lisztes csirkeszárnyak mindkét oldalát, papírtörlővel felitatjuk az olajat róluk a kiszedés után. A ketchupot, chiliszószt, mézet és citromlét simára keverjük, a sült csirkeszárnyakat ebben a keverékben megforgatjuk, majd még a pirított szezámmagba is belemártjuk. Melegen tálaljuk, a legjobban főtt rizs illik hozzá.
Baconbe tekert csirkeszárnyak
Hozzávalók:
- 12 csirkeszárny
- 12 csík bacon
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál bors
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál chilipor
- 1 teáskanál oregánó
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tálban összekeverjük a sót, borsot, cukrot, pirospaprikát, chilit és oregánót, majd alaposan bedörzsöljük ezzel a keverékkel a kettéválasztott csirkeszárnyakat. Mindegyik szárnydarabot ezek után betekerünk egy csík baconbe, és felsorakoztatjuk a baconös csirkeszárnyakat egymás mellé a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egy órát sütjük, félidőben megfordítjuk a szárnyakat, hogy mindenhol szép pirosra süljenek. Remekül illik hozzá a zellerszár és a sajtszósz mártogatósnak, de tálalhatjuk salátával vagy sült krumplival is.