Akkor sem rossz megoldás, ha a hűtőben akadnak alapanyagok, csak az elképzelés nincs meg, mit hozzunk ki belőlük. Ráadásul számos verziója létezik, már ami a töltelékét illeti, lényegében csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt, hogy mivel rakjuk meg a közkedvelt burgonyát.
Íme három ízletes és filléres opció:
1,) Hazai ízekkel: kolbászos, snidlinges töltött krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 5-6 szem nagyobb burgonya
- 15 dkg kolbász (aki szereti, válassza a csípős verziót)
- 2 db főtt tojás
- 1 db tojás (a masszához)
- 1 csokor snidling (fűszerből is megteszi, ha épp nincs idény)
- 375 g tejföl
- só, bors ízlés szerint
Így készítsd el:
- A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, majd a héjától megszabadítva hosszában kettévágjuk. A belsejét kiskanál segítségével kivájjuk, vigyázva, hogy az alját ne szakítsuk át. A belső felületét megsózzuk.
- Míg a krumpli fő, a kolbász héját leszedjük, felkarikázzuk, és a karikákat négybe vágjuk. A tojásokat felkockázzuk, a snidlinget felaprítjuk.
- A kiszedett krumplidarabkákat összekeverjük a kolbásszal, a főtt tojásokkal és a snidlinggel. Sóval fűszerezzük, majd hozzáadunk egy felvert tojást és 2 evőkanál tejfölt. Az egészet jól összedolgozzuk, és a fél burgonyákba töltjük.
- A megpakolt burgonyákat egy olajjal, margarinnal, vagy egyéb zsiradékkal kikent tűzálló tálba tesszük, figyelve arra, hogy el ne billenjenek.
- A maradék tejfölt kikeverjük, és egy jó kanálnyit teszünk a burgonyák tetejére.
- Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tejföl pirulni nem kezd.
- Ízlést szerint, a sütés végéhez közeledve reszelt trappistát is szórhatunk a töltött krumpli tetejére.
2.) Töltött krumpli tojással, reszelt sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanál kókuszzsír (vagy más zsiradék, amit sütéshez használsz)
- 20 dkg sajt (lehet trappista, de akár ementáli is)
- 4 tojás
- 10 dkg bacon
- 1 csokor újhagyma
- 1 vöröshagyma
- 4-5 nagy nagy burgonya
- só, bors
- 1 csomag petrezselyemzöld
Így készítsd el:
- A krumplikat az előző módszerhez hasonlóan a hajában megfőzzük, majd a héjától megszabadítva, hosszában kettévágjuk, és kikanalazzuk a belsejüket.
- Megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apróra szeletelt bacont, a felkarikázott újhagymát, és pár percig együtt pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- A kikanalazott krumpliba sajtot reszelünk, ráhalmozzuk a baconös-hagymás keveréket, és óvatosan ráütünk úgy egy tojást, hogy a sárgája egyben maradjon.
- 180 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük.
- Még melegen, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
3.) Maradékmentő töltött burgonya, darált hússal
Ha esetleg kimaradt otthon egy kis darált hús, akkor azt is simán felhasználhatod a töltött burgonyához. Mutatjuk, hogyan.
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes db burgonya (vagy négy nagyobb)
- 30 dkg darált sertéshús, de ha pulyka van, az is tökéletes lesz
- 1 kis db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem (aprítva)
- 10 dkg sajt (reszelt)
A tetejére:
- 150 g tejföl
- 1 db tojás
- 10 dkg sajt (reszelt)
Így készítsd el:
- A krumplikat hajában megfőzzük, majd a héjától megszabadítva hosszában kettévágjuk, és kikanalazzuk a belsejét.
- A darált húst jól összekeverjük a burgonyatörmelékkel, az apróra vágott hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, majd adjuk hozzá a friss, aprított petrezselyemzöldet és a reszelt sajt felét is.
- A burgonya alsó felét étolajjal, vagy egyéb zsiradékkal kikent magas falú tepsibe sorakoztatjuk.
- A tölteléket belekanalazzuk a kikapart burgonyába. A tejfölt a tojással kikeverjük, majd mindegyik tetejére teszünk belőle, végül a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
- Alufóliával betakarjuk. 250 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük, majd az alufóliát levéve picit rásütünk, de csak annyit, hogy a tetején lévő sajt megpiruljon