nlc.hu
Gasztro

Kelbimbós recept

Ha eddig nem is, most biztosan megszereted a kelbimbót

Nemcsak egészséges, de finom is a kelbimbó, ha jól van elkészítve. Ráadásul pont itt van a szezonja, hát kell ennél több?

Érdekes módon, amikor tavasz végén beüt a spárga szezon, mindenki a kezét-lábát töri, hogy spárgát vegyen és még a kilónként kétezer forintos árat sem érzik túlzásnak. Erre, amikor így télen, az igazán ínséges időkben megjelenik a boltok polcán ez a cuki kis bogyós káposzta, többnyire úgy megyünk el mellette, mintha ott sem lenne. Pedig nagyszerű zöldség a kelbimbó, van egy csomó jó tulajdonsága azon a fontos tényen túl, hogy kapható. Például keresztesvirágzatú növény (magyarul káposztaféle), ami rengeteg rostot tartalmaz és bizonyítottan rákmegelőző hatású.

Továbbá, annyit főzünk meg belőle, amennyit akarunk, ezért roppant gazdaságos, nem kell kidobni belőle semmit. Nem úgy van, mint például a sütőtök, vagy a fejes káposzta, hogy le kell vágni egy egészet, majd a fele ránk rohad, hanem annyit vehetünk belőle, amennyire valóban szükségünk van és amennyit el is tudunk fogyasztani. Feldolgozni is nagyon könnyű, nem kell hámozni, nincs veszteség, mehet az egész a fazékba vagy a tepsibe.  

Nézzük akkor, hogy vajon, mindezek ellenére miért nem örvend a kelbimbó mégis hatalmas népszerűségnek? Valószínűleg az íze lesz az, ami azért elég ütős érv egy ételnél: kesernyés. Na most én azt pontosan tudom, hogy ízlésekről győzködni meg vitatkozni teljesen értelmetlen dolog, de mivel visz a megszokás (anyaként ugyebár a fél életemet azzal töltöm, hogy heti öt lasagne és pizza helyett kevésbé népszerű, ám egészséges ételekhez próbálok kedvet csinálni a gyerekeimnek), természetesen vannak érveim. Gondolj a sörre! Az is kesernyés, mégis milyen jól tud esni és gourmé módon ízlelgetjük a különböző fajták és típusok közötti apróbb-nagyobb különbségeket. Szóval, maradjunk abban, hogy

minden az elkészítésen, az ízesítésen és a fűszerezésen múlik, és ha azt eltaláljuk, akkor a kelbimbó finom.

Ha meg nem, akkor a képviselőfánk sem az, úgyhogy követlejük az egyenlő esélyeket a kelbimbónak! De legalább kóstold meg!

Így készítsd el a kelbimbót

A kelbimbó is csak egy káposzta, viszont roppant praktikus a természetes „kiszerelése”. A legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha egyszerűen beleöntjük egy tepsibe (de előbb megmossuk), meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, teszünk mellé fokhagymagerezdeket és a biztonság kedvéért szórunk rá még egy kis fokhagyma-granulátumot, kakukkfüvet, majd jól összeforgatjuk, betoljuk a 200 fokos sütőbe és 25 perc alatt készre sütjük.

Sült kelbimbó

A sütőben sült kelbimbó kiváló alap, amiből egy csomó finom ételt készíthetünk. Vagy csak parmezánt reszelünk rá és befaljuk. (A szerző fotója)

Ez egy olyan alap, amit ezután százféleképpen felhasználhatunk. Facsarhatunk rá citromot és keverhetünk bele más zöldségeket, paprikát, paradicsomot – ez így egy saláta. Vagy reszelhetünk rá parmezánt és úgy, ahogy van, melegen tálalhatjuk köretként. Süthetünk hozzá csíkokra vágott bacont, amit szintén belekeverünk, szórhatunk rá pirított olajos magvakat – a fenyőmag különösen jó barátja a kelbimbónak, de a tökmag, napraforgómag, sőt, a készen kapható saláta magkeverékek is teljesen jók és finomak, csak előbb pirítsuk meg, hogy kijöjjön az ízük. Keverhetünk hozzá főtt-hámozott gesztenyét, morzsolhatunk rá kéksajtot, összekeverhetjük tésztával, de komplett fogást is rittyenthetünk belőle, ha arra támad kedvünk.

Kisüthetjük forró olajban is, ilyenkor a felső végét érdemes kereszt alakban bemetszeni előbb. Elképesztően jó állagot és ízt érhetünk el így, és természetesen ott van a jó öreg tepsis megoldás, amikor valami egyszerű szósszal, mondjuk besamellel együtt beküldjük a sütőbe és aranybarnára sütjük. Fantázia kérdése az egész, de az ötletek után jöjjön két konkrét recept kelbimbóból, mindkettő kész fél óra alatt.

Kelbimbó csirkével

Kelbimbó csirkével

Kelbimbó csirkével (Fotó: Profimedia)

Hozzávalók

  • 1 db csirkemellfilé
  • 40 dkg kelbimbó
  • 1 hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 ek. olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés

  1. A megmosott kelbimbót dobjuk forrásban lévő vízbe és hagyjuk ott úgy öt percig. Utána szedjük ki egy tálba.
  2. Közben vágjuk fel a hagymát cikkekre és dinszteljük meg egy nagyobb serpenyőben. A répát vágjuk karikára vagy zsüliennre (gyufaszál vastagságú csíkokra) és azt is tegyük a serpenyőbe.
  3. Keverjük hozzá a csíkokra vágott csirkemellet, kevergessük kifehéredésig, majd fedjük le és hagyjuk párolódni tíz percig, majd tegyük bele a szójaszószt, kevés sót és borsot (a szójaszósz is sós, ezt kalkuláljuk bele!)
  4. Végül lefedve főzzük még egy negyed órát, és már kész is az étel. Főzhetünk hozzá rizst, ha akarunk, de nem muszáj.

Rakott kelbimbó

kelbimbó gratin

Egyszerű de finom rakott kelbimbó (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kg kelbimbó
  • 25 dkg jó minőségű sonka
  • 20 dkg Gruyère vagy más, minőségi sajt
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

  1. A kelbimbót megmossuk, majd forró vízben 10 percig blansírozzuk. Kivajazunk egy hőálló tálat, az aljára beszórjuk a kelbimbó felét, majd rászórjuk a csíkokra vágott sonka és a reszelt sajt felélt. Most jön egy újabb réteg kelbimbó, majd a sonka és a sajt.
  2. Ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd betoljuk a 210 fokosra előmelegített sütőbe és 10 perc alatt készre sütjük.

Mindent egybevetve, a kelbimbóval majdnem olyan könnyű dolgozni, mintha fagyasztott zöldséget kapnánk elő a mélyhűtőből, azzal a különbséggel, hogy ez mégiscsak friss alapanyag. Örüljünk neki, mert még majdnem hat hét van hátra a télből.

Másféle káposztás ételek is érdekelnek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top