nlc.hu
Gasztro

Itt az elefántürülékből desztillált gin!

Ez a prémium kategóriás gin desztillált elefántürülékből készül

Nehéz elhinni, hogy egy prémium kategóriás gin elefántkakiból készüljön, de a dél-afrikai Indlovu gin esetében pontosan ez a helyzet.

Az Indlovu gin megalkotásához botanikusok nyújtottak segítséget. Paula és Len Ansley a nyugdíjba vonulás után az Egyesült Királyságból költöztek a Dél-Afrikai Köztársaságba, és szerettek volna olyan tevékenységbe fogni, amivel hasznára válnak a helyi közösségnek. Persze akkor még nem sejtették, hogy ebben nagy segítségükre lesz az elefántok ürüléke – írja az Oddity Central.

Az Indlovu gin kívülről is egész pofás (fotó: Profimédia)

Az Indlovu gin kívülről is egész pofás (Fotó: Profimédia)

Az ötlet egy állatrezervátum meglátogatásakor fogant meg a házaspár tagjaiban. Egy ottani gondozó magyarázta nekik, hogy az elefántok milyen körültekintően válogatják össze a növényi étrendjüket, de csak a felét emésztik meg mindannak, amit megesznek, a másik fele pedig szinte érintetlenül benne marad az ürülékükben. A gin-rajongó Lesnek jutott eszébe, hogy pompás lenne, ha hagynák, hogy az elefántok válogassák össze egy gin alapanyagait, és ebből alkotnák meg a prémium italt. Bár a házaspár egyik tagja sem rendelkezett desztillációs tapasztalatokkal, 2018-ban mégis megalapították az Indlovu gin-márkát. Az italhoz a megfelelő mennyiségű ürüléket egy rezervátumból szerzik be. Először kiszárítják, majd jön a sterilizálás. Aztán öblítés után újra kiszárítják, majd hozzáadják a ginhez. A márka különleges ízvilága ennek köszönhető. Minden egyes üveg mellé annak a helynek a GPS-koordinátáit is megkapjuk, ahol a hozzávaló elefántürülékek összeszedték. A gin íze az elefántok táplálkozási szokásaitól és a táplálkozási helyüktől függően egy picit mindig változik. Az első üveg Indlovu gin 2019 novemberében készült el, a márkát pedig azóta több afrikai és európai országban is árusítják. A fogadtatása a szakértők körében vegyesnek nevezhető. A pár a bevétel 15 százalékát az Africa Foundationnek adja, akik elefántokra vigyázó programokat működtetnek.

További izgalmas gines sztorik az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top