Foszlós időspórolós fonott kalács sütőporral – kihagyhatatlan recept

nlc | 2021. Február 01.
Ennél egy finom, omlós kalácsot, de semmi kedved keleszteni, dagasztani – és úgy összességében elkerülnéd a macerát? Jó helyen jársz, hoztunk egy isteni finom és nagyon egyszerű fonott kalács receptet sütőporral!

A kelt tésztákra időt és energiát kell szánni, de vannak olyan napok, amikor egészen egyszerűen csak élvezni szeretnénk az ízeket, a konyhai munkát pedig a minimálisra csökkenteni. Pont egy ilyen fonott kalács receptet mutatunk.

Gyors fonott kalács sütőporral

A fonott kalács reggelire a kávé mellé tökéletes napindító egy kellemes adag lekvárral, de mennyei tízóraira is, sőt, akár uzsonnára is eheted, ha messze még a vacsora. Habár, a fonott kalácsra sokan egyfajta ünnepi süteményként gondolunk, de valójában nem kell hozzá semmilyen különleges alkalom – nagyanyáinknak sem kellett.

Készítsd el ezt a fonott kalácsot, ami olyan egyszerű és gyors, hogy egészen biztos nem fog sok idő eltelni a következő kalácssütésig!

Hozzávalók:

A fonott kalácsot sütőporral is készítheted (Fotó: Getty)

Elkészítés:

Vegyél elő egy keverőtálat, öntsd bele a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot, majd szeleteld bele a margarint, és keverd össze. Add hozzá a felmelegített tejet – vigyázz, ne legyen forró, inkább meleg –, és a 2 tojássárgáját.

Gyúrd össze a tésztádat, ha kell, adj még hozzá lisztet, a lényeg, hogy szép, laza tésztát kapj. A túl sok liszttől kemény lesz a tészta, ha viszont kevés, akkor túl folyós. Igyekezz megtalálni az arany középutat: ha a tésztád elválik a lisztezett deszkától, mégis könnyű, levegős, akkor jól dolgoztál.

Lisztezd meg a gyúródeszkát, tedd rá a tésztádat, és oszd 3 egyenlő részre. A kezeddel nyújtsd mind a 3 tésztát körülbelül 20-30 centi hosszúságú hengerré, és fektesd egymás mellé őket. Ezután nyomd össze a végüket, mintha össze akarnád őket ragasztani, majd pont úgy, mintha hajat fonnál, pakolgasd egymásra a tésztákat, amíg el nem fogynak.

Kenj ki egy tepsit margarinnal, béleld ki sütőpapírral, és tedd bele a fonott kalácsot, majd izzítsd be a sütőt. Egy kis pohárban keverj el 0,5 dl tejet 1 tojássárgájával, és kend meg alaposan a kalács tetejét – ettől lesz szép, aranybarna, amikor megsül. Ha ezzel megvagy, és a sütőd elérte a 180 fokot, tedd be légkeveréses programon sülni a fonott kalácsot körülbelül 20-25 percre. Ha nincs légkeveréses sütőd, 200 fokon süsd, szintén 20-25 percig.

Ha letelt az idő, óvatosan vedd ki a tepsit a sütőből, kend újra át a tejes-tojásos mázzal, és told vissza sülni 10-15 percre. 10 perc után, azaz összesen 30-35 perc után egy villával végezz tűpróbát, és ha még rajta marad a tészta a villán, süsd egy kicsit.

Bögrés sütireceptek, ha időt spórolnál:

Exit mobile version