Minden perced be van osztva, vagy egyszerűen csak nincs kedved sok időt a konyhában tölteni? Válaszd ezt a krémes póréhagymalevest!
Miért jó a póréhagyma?
A rostban gazdag póréhagyma fűszerként karakteressé teheti a salátákat, húsokat, finom szószokat is készíthetünk a hozzáadásával, és mennyei krémlevest főzhetünk belőle. De nem csak ezért jó, ha barátságot kötsz a póréhagymával.
Ha eddig nem tetted, érdemes heti rendszerességgel fogyasztanod, ugyanis bővelkedik a szemet erősítő A-vitaminban, a szív egészségéhez nélkülözhetetlen K-vitaminban, valamint immunerősítő C-vitaminban. De emellett káliumot, magnéziumot, vasat, kalciumot és foszfort, valamint folsavat is tartalmaz ez a karakteres ízű zöldség.
A póréhagyma jó választás magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén is, ugyanis emeli a jó koleszterinszintet (LDL), és csökkenti a rosszat (HDL). Reuma és cukorbetegség esetén is bátran eheted, segít karban tartani a memóriát, javítani a koncentrációt, és egy tavaszi tisztítókúrához is tökéletes választás.
Krémes póréhagymaleves
Ehhez a leveshez bármelyik sarki boltban beszerezheted a hozzávalókat, és pont annyi idő alatt, amennyit a bevásárlással töltöttél, el is készítheted az ízletes vacsorát.
Hozzávalók:
- 2 db póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 liter húslevesalaplé
- 35 dkg krémsajt
- 3 dl főzőtejszín
- só, bors
- 5 dkg apróra vágott baconszalonna
- reszelt Grana Padano
- pirítós
Elkészítés:
Egy fazékban olvaszd fel a vajat, szórd rá a karikákra vágott póréhagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd öntsd fel húsleves alaplével, és főzd 15 percig. Ha nincs alapleved, akkor a vízhez adj 1,5 húsleveskockát – tény, nem a legelegánsabb megoldás, de szükség törvényt bont.
Közben egy kisebb lábasban keverd el a krémsajtot a tejszínnel, sózd, borsozd, és adj hozzá 2 merőkanállal a forró főzőléből. Az egészet keverd el csomómentesre, majd vedd le a tűzről a lábast, amiben a levesed fő, és úgy add hozzá a tejszínes keveréket.
Most a lábast tedd vissza újra a tűzre, és forrástól számítva 5 percig főzd. Ez idő alatt egy serpenyőben pirítsd meg a baconkockákat, reszelj egy kis tálkába Grana Padano sajtot, és készítsd el a kétszersültet. Tálaláskor szórj a levesed tetejére baconkockát, sajtot, és ropogtass mellé a kenyérből!