nlc.hu
Gasztro

Az oltás és az alkohol viszonya

Terasznyitás ide vagy oda, frissen oltva ne vedeljetek sokat!

Illetve egyébként sem. Szakértők nyilatkoztak az oltás és az alkohol viszonyáról.
terasznyitás tömeg kiemelt

Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy egy-két pohárka ital csökkentené a koronavírus-járvány ellen kitalált vakcinák hatásosságát – írja a hvg.hu a New York Times cikke alapján. A lap által megkérdezett szakértők szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás a gyulladáscsökkentő hatás miatt akár még jót is tehet, ám az erős, hosszú távon folytatott italozás elnyomhatja az immunrendszert, és megzavarhatja a vakcina által kiváltott immunválaszt.

Persze, tudjuk: kinek mi a mérsékelt italozás? Ezt is elmondják: 

  • férfiak esetében napi kettő,
  • a nőknél napi egy ital.

Egy ital nagyjából egy pohár bort vagy kis üveges sört jelent.

A The New York Times idézi Angela Hewlettet, a Nebraskai Egyetem Covid-fertőzöttekkel foglalkozó szakértőjét, aki arra figyelmeztetett, hogy az erős alkoholizálás rontja az immunválaszt, és növeli a bakteriális, valamint vírusfertőzésekre való fogékonyságot. Emellett megakadályozza, hogy az immunsejtek a fertőzés helyére jussanak, de a jelenség a kórokozók sejtekbe való behatolásának is kedvez – írja a lap. A sok alkohol elfogyasztása és a másnaposság ráadásul még a vakcinák mellékhatásait is felerősíti.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top