Legyen mindig friss salátád: éljen a balkonkertészet!

Belső Olga | 2021. Május 16.
Néhány balkonláda, egy kis föld, pár zacskó mag és egész nyáron friss salátaleveleket szüretelhetsz. Hát nem csodás?

Őszintén szólva soha életemben nem hittem a balkonkertészetben, leginkább bohóckodásnak tartottam, de a legjobb esetben is kényszermegoldásnak. Aha, paradicsom a teraszon. Hát cuki – simogattam meg együttérzőn szegény, sínylődő növényt. Hát, ennyi föld jutott neki, neked meg két szem paradicsom fog. Ez van.

Engem ugyanis ebből a szempontból elkényeztetett az élet, ha én termeszteni akartam, akkor mindig tudtam magamnak megfelelő földterületet kihasítani. Mondjuk nem hektárezrekre kell gondolni, nem vagyok én Rotschild báró, de a mindennapi salátának valót többnyire sikerült szabad földben megtermelni.

Balról jobbra: borsóhajtás, petrezselyem, céklalevél, mángold. Finom lesz. (A szerző fotója)

Többnyire. Mert hát a szabad földben termelésnek vannak bőven hátulütői is, hogy csak néhányat említsek: jég, csiga, földi bolha, poloskák.

Idén kissé türelmetlenebb voltam a szokásosnál, ami egyébként nem is annyira meglepő, ha belegondolunk, hogy egy 125 grammos salátacsomag 4-500 forintba kerül az élelmiszerdiszkontban, egy fej jégsaláta szintén annyiba. Tavaly viszont megfigyeltem, hogy a balkonládába elszórt, egész zacskónyi szárzellermag egész nyáron, egyenletesen és dúsan növesztette az ehető, zöld leveleket. Ennek sikerén felbuzdulva, gondoltam, idén etesse a csigákat meg a földibolhákat a szomszéd, félre az ósdi berögződésekkel, tutira megyek, ide nekem a balkonládákat.

A sikeren magam is meglepődtem, hetek óta szüretelem a kiváló minőségű, salátának való leveleket és nemhogy nem fogynak, de egyre dúsabban nőnek.

Ez egyébként a természet csodája, nem az én érdemem: a növények már csak ilyenek, a nevükben is benne van, ha jól érzik magukat, nőnek.

Idén mángoldot, céklát (a gumó nem érdekel, a levele finom), szárzellert, metélőpetrezselymet és borsót vetettem balkonládába és mindegyik csodálatosan muzsikál. A lényeg, hogy egy ládányi földbe szórjuk bele az egész zacskó magot (kivéve a borsónál), hogy jó sűrűn nőjenek a levelek. Kapjanak napot és vizet, más dolgunk nincs.

Balkonsalátázó. Hetek óta ellátnak salátával. (A szerző fotója)

Várunk, pár hét múlva szüretelhetünk; lehetőleg úgy, hogy ne tövestől húzzuk ki a növényeket, csak a levelüket csippentsük le, nyilván mindig a legnagyobbakat. Másnapra megnő az utánpótlás, (kivéve a borsónál, ami elfogy, ha csipegetjük). Nem baj, újra vetjük.

Ennyi a nagy bravúr: minimális befektetéssel és munkával vegyszermentes, hulladékmentes, mindig friss saláta kerül az asztalra. Hát nem csodálatos? De.

Milyen salátának valóval érdemes próbálkozni?

Balkonkertészetre fel, spórolj meg egy csomó pénzt, egyél mindig friss salátát és legyél büszke a saját termésedre!

Receptek salátára

Exit mobile version