nlc.hu
Gasztro

Rukkola receptek

5 tuti mód, ahogy elkészítheted a rukkolát!

Szüleink még nem nagyon tudták, hogy mit kezdjenek vele, mostanra viszont az egyik legnépszerűbb salátává vált hazánkban is a rukkola.

A rukkola magyar neve  borsmustár, ami elég jól körülírja az ízét. Az enyhén csípőstől a határozottan borsosig többfélét is kifoghatunk belőle, de az elmondható róla, hogy a sötétzöld levelek általában csípősebbek, míg  a világoszöldek enyhébb ízűek.

 

Nem csak salátának finom a rukkola (Fotó: GettyImages)

Nem csak salátának finom a rukkola (Fotó: GettyImages)

Magyarországon is megterem, de sokan nem is ismerik fel, gyomnövénynek tekintik, pedig a száraz, meleg, napsütéses helyeken fejlődő rukkola igazán különleges, fűszeres növény, míg árnyékos helyen inkább enyhébb ízű. Magját akár a szél is elviheti messzire, tavaly nyáron például az Egri vár falában fedeztünk fel egy jó nagy bokornyi vadon nőtt borsmustárt.

A rukkola, mint saláta

Mivel nagyon jellegzetes, erős az íze, ezért ha salátaként fogyasztjuk, érdemes olyan dolgokat tenni rá, amik tompítják, selymesítik az ízét. Klasszikus párosítás a rukkola, málna, balzsamecet, vagy a rukkola, sült cékla, kecskesajt, méz is. 

Rukkola, ha pesztó

A bazsalikom után az egyik legfinomabb pesztó alapanyag a rukkola. Olívaolajjal, mézzel, mandulával vagy pisztáciával összeturmixolva nagyon finom tészta, vagy sült hús feltét válik belőle, de akár húst pácolhatunk is benne, de ha csak egyszerűen egy sült krumplit mártogatnánk bele, akkor se nyúltunk mellé.

Rukkola, ha főzelék

Nem a leggyakoribb főzelék alapanyag, és nyilván nem lesz rögtön a gyerekek kedvence, de kevés vajon megfuttatva, majd tejszínnel habarva egy finom, könnyű, hétköznapi vacsorát készíthetünk belőle, például lágytojással a tetején. 

Rukkola, mint köret

Magában nem annyira kiadós, de megfonnyasztva csicseriborsóval, koktélparadicsommal, padlizsánnal, vagy bulgurral már egészen máshogy néz rá az ember. Akkor is bátran tehetjük bármelyik köretbe, ha már kicsit megfonnyadt, és salátának nem lenne megfelelő.

Ha csak egy marékkal maradt

Bátran tehetjük omlettbe, rizottóba, melegszendvicskrémbe, vagy apróra vágva tojáskrémbe is. Vásároljunk bátran rukkolát, mert nem csak finom, de sokféleképpen felhasználható, és karakteres ízével még a kissé unalmas ételeket is feldobja.

Salátáznál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top