Szabadidő

Így termessz balkonparadicsomot!

Termessz te is paradicsomot az ablakban vagy az erkélyen! Egyáltalán nem bonyolult.
Gazdagon terem

Ha van erkélyed, vagy akár egy ablakod, ahol elfér egy-két virágláda, te is termeszthetsz magadnak paradicsomot. Megfelelő gondozás mellett egészen őszig folyamatosan szüretelhetsz a növényekről, melyek ráadásul még mutatósak is.

Ilyet válassz

Paradicsompalátát magról is nevelhetsz, ám ezt már áprilisban érdemes elkezdeni, így ha mostanában vágnál bele a balkonparadicsom termesztésébe, célszerűbb, ha palántákat vásárolsz a piacon vagy egy kertészetben. A fajtát a rendelkezésre álló hely függvényében válaszd meg, de erkélyre, ládába elsősorban a kis szemű változatok valók, melyeket többnyire egyszerűen koktélparadicsom vagy balkonparadicsom néven találsz meg az árusoknál. A hagyományos, piros, gömb formájú paradicsomot termő fajták mellett például éretten is sárga vagy zöld, hosszúkás, illetve akár körte formájú termést hozó verziókat is beszerezhetsz. Ezeket is bátran próbáld ki, hiszen gondozni ugyanúgy kell, mint a szokványos küllemű paradicsomot.

Amire még érdemes figyelni a palánta kiválasztásakor, hogy az adott fajta milyen módon növekszik majd, léteznek ugyanis bokros palánták, melyek nem lesznek magasabbak 30-40 centinél, de úgynevezet folyton növő, illetve futó fajták is, melyek akár 1 méternél is magasabbra nőnek, ezeket viszont mindenképp karózni kell majd, hogy ne dőljenek ki. 

Tarthatod cserepekben
Megnézem
Összes kép (5)

Ültetés

  • Tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajt igényelnek. A földjükbe érdemes némi marhatrágyát is keverni. 
  • A bokros fajták esetbében palántánként legalább 30-40 centi átmérőjű helyet számolj, tehát vagy legalább ekkora cserépbe ültesd őket, vagy a ládában ilyen távolságra egymástól. Ha magasra növő fajta mellett döntesz, 15-20 literes cserépbe kerüljön egy-egy palánta. 
  • Ha időközben úgy veszed észre, hogy a növény mégiscsak kinőtte a cserepet vagy a ládát, nyugodtan ültesd át, ezzel nem fogod tönkretenni. 

Gondozás

  • A paradicsomnövénynek sok fényre van szüksége, ezért a lehetőségeidhez mérten olyan helyre tedd, ahol a lehető legtöbb napfény éri. 
  • A balkonparadicsomnak sok nedvességre van szüksége, ezért minden nap öntözd minimum egyszer, de kánikula idején akár kétszer is. Ha bőségesebb termést szeretnél, érdemes hetente egyszer tápoldatozni is. Ha a levelei lekókadnak, az annak a jele, hogy nem kapott elég vizet, ám a ilyenkor megöntözöd, a növény rövidesen összeszedi magát. A leszáradt, sárga leveleket viszont mindig vágd le a növényről!

Még több balkonkertészet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top