nlc.hu
Szabadidő

Virtuális balkonkertészeti képzés indul, nem csak városlakóknak

Gyümölcsöző együttműködés: Digitális oktatás – virtuális kertészkedés

Egy természetért rajongó nő gondolt egyet és virtuális közösséget szervezett a balkonkertészkedés köré.

A kertészkedés szuper dolog, már persze annak, aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy hozzáfér kerthez, akár az otthonában, akár a nyaralóban. Nehezebb dolga van a városokban, de legalábbis társasházban élőknek, akiknek jó esetben a közös tulajdonú zöldterület, de inkább a balkonládák maradnak, hogy némi zöldet csempésszenek a hétköznapjaikba.

A budapesti, egyébként marketinggel és projektmenedzsmenttel foglalkozó Bajzák Anna már évek óta rajongott a kertészkedésért, az elmúlt évek alatt pedig több olyan mozgalmat indított el, amelyekben a természet iránti érdeklődés a közös pont. Anna Balkonkertész képzés projektjével idén első helyet ért el a MagentaKraft KraftChallenge pályázatán. Azért esett rá a választás, mivel egy abszolút létező igényre válaszol, amit egyéni, közösségi és társadalmi szinten is kezel, a fő cél pedig a zöldebb városok megteremtése.

Virtuális balkonkertészeti képzés indul, nem csak városlakóknak

Bajzák Anna (Fotó: Antal László)

A Balkonkertész projekt a 2015-ben indult PlantTogether mozgalom továbbgondolása, egyfajta virtuális közösségi kert, amelynek már több ezer – szintén virtuális – parcellatulajdonosa van. Míg ennek szervezése még egy zárt Facebook-csoporton keresztül történt, a Zöldítők nevű projekt már teljesen nyílt, amihez bárki csatlakozhat. Megkerestük a projekt ötletgazdáját, hogy meséljen arról, hogy szökkent szárba az ötlet.

Mielőtt belemerülnénk a témába, mesélj magadról egy kicsit, milyen irányból érkeztél a balkonkertészkedés világába és mi inspirált a projekt elindítására?

Budapesti gyerekként varázslat volt számomra nagyapámék kertje, és ugyanezt a gyermeki izgatottságot, kíváncsiságot élem meg minden évben, amikor belekezdek a palántázásba. 2011 óta művelgetek kiskertet is, rengeteget tanultam belőle, és nem tudok elég hálás lenni azért, amilyen üdítő és békés hatással van rám a természetben szöszölés. Ez vezetett oda, hogy az elmúlt évtizedben egyre több természetközeli mozgalmat, márkát indítottam el, hogy népszerűsíthessem a természet és növénynevelés jótékony hatását.
Végzettségem szerint bölcsész vagyok, képzésfejlesztéssel, marketingtanácsadással, projektmenedzsmenttel foglalkozom, ezek ötvözete lett a Zöldítők nevet viselő szerelemprojekt és első képzése, a Balkonkertész-képzés.

A kertészkedés alapvetően fizikai dolog, így muszáj megkérdeznem, hogyan digitalizálódott a balkonkertészeti képzésetek?

Médiakutatóként és kompetenciaszakértőként is lenyűgöz, milyen fantasztikus lehetőségek vannak a digitális oktatásban. Egyrészt nem utolsó szempont, hogy a virtuális térrel időt és pénzt is spórolunk: nincs se utazási költség, se terembérlet. Ezekkel az előnyökkel sokkal több emberhez eljuthat az oktatás. Másrészt sokkal könnyebb a Z generációhoz illeszkedő, valóban élményalapú és támogató tanulási módot választani az online térben, mintha offline próbálnánk meg. Gondoljunk csak bele, mekkora előny, hogy a microlearning módszertanával akár 3-5 perces leckékre is szedhetjük a fontos tartalmakat!

Virtuális balkonkertészeti képzés indul, nem csak városlakóknak

Bajzák Anna (Fotó: Antal László)

Mivel szenvedélyesen támogatom a szórakoztató tanulással és játékosított „iskolarendszerrel” kapcsolatos módszereket, és szem előtt tartom a résztvevők elvárásait, a balkonkertészképzés is olyan lesz, ami észrevétlenül tud beleolvadni a fiatalok hétköznapjaiba. Szinte a nap bármely pontján, akár kávéfőzés közben, vagy utazás alatt is megnézhetünk 1-2 videót, elgondolkodhatunk pár feladaton. Ez sokkal nehezebb lenne digitalizáció nélkül.

2015-ben indítottad el a Zöldítők elődjét, a PlantTogether virtuális közösségi kertet. Mi ez pontosan?

Azt elmúlt hat tavaszon magbörzéken és átvevőhelyeken, úgynevezett PlantPointokon osztottam magot, amikhez tanácsokat is adtam, aztán egy szép tavaszi hétvégén „közösen” elvetettük őket. Virtuálisan – azaz egy közösségimédia-csoportban – egy csoportot alkotunk, de ki-ki a saját otthonában, közösségében ültet. Fontos volt számomra, hogy térbeli és egészségügyi korlátoktól, illetve korosztálytól független közösséget hozzak létre, így az ország minden szegletéből csatlakozhatnak idősek, ifjak, introvertáltak, mozgáskorlátozottak, bárki, akinek szíve csücske a növénynevelés. Olyan támogató hálózat felépítése volt a célom, ahol lehet hibázni, lehet kérdezni, mert elfogadó szeretettel és jóindulattal fordulnak egymás felé az emberek. Ez pedig bejött: mindegyik közösségem ilyen, amiért rajongani tudok.

Képzést is kínáltok, amelyben a balkonkertészkedés trükkjeibe avatjátok be az érdeklődőket. Teljesen kezdőknek szól ez vagy haladóbbaknak is tudtok mutatni egy-két új fogást?

Mivel a PlantTogether tagjai haladók, 13-an közülük követendő példákként lesznek bemutatva a Zöldítők képzésében, ezért is választottam új arculatot. Alapvetően a kezdőkre fókuszálok most, de érdemes majd a tematika láttán mindenkinek eldöntenie, gyümölcsöző-e haladóként is belekezdeni. A videók és segédanyagok a leginkább költséghatékony és környezetbarát balkonkertészkedést mutatják be, rengeteg praktikát, tippet tartalmaznak, így megkockáztatom, hogy a középhaladók is sok újdonságot találhatnak köztük. Az biztos, hogy a „klasszikus” digitális képzést kísérő, 13 hetes közösségi tanulási program haladók számára is szórakoztató és hasznos lesz, de a részletek még titkosak.

Egy erkélyen mennyiben más kertészkedni, mintha kertes házban élnénk, milyen extra kihívásokra kell odafigyelni, illetve milyen előnyei lehetnek a balkonkertészetnek a sima kerttel szemben?

Sok hasonlóság van, mert ugyanúgy az alapoktól kell megismerkednie a magtasakok titokzatos jelrendszerével és nyelvezetével azoknak is, akik kiskerttel rendelkeznek, de például sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a növényválasztásra. A korlátozott napfény miatt nem mindegy, milyen tájolású balkonon mit termesztünk, és persze az sem utolsó szempont, hogy hely-, és költséghatékony legyen a választásunk. Én úgy látom, hogy sok felesleges eszközt reklámoznak városi kertészkedőknek, ezért érdemes tájékozottabbnak lenni, hogy ne költekezzünk túl, ne pazaroljunk.

Számtalan előnye is van, a jelen járványügyi helyzet talán a legszembetűnőbb: a kijárási korlátozások alatt a balkonkertészkedéssel hazahozatjuk a természetet. Az is nagy előny, hogy nem kell hajolgatni, kapálni, kontrollálhatóbb az öntözés, vihar esetén (ami egyre gyakoribb) könnyebben meg tudjuk óvni a növényeinket, és kevesebb a kártevő is: nincs se lótetű, se meztelencsigák.

Közösen ültetnek és szüretelnek a Zöldítők
Megnézem
Összes kép (7)

Mennyit számít, hogy egy lakás milyen fekvésű, mennyi napfény éri? Mit tehet az, aki szeretne növényeket, de túl sötét a lakása?

Sokat. Sajnos többször előfordult, hogy személy szerint rám haragudtak meg árnyékos, udvari vagy dohos lakásban élő érdeklődők, amikor lebeszéltem őket a paradicsom- vagy chilitermesztésről. Magunkkal tolunk ki, ha olyan növény nevelésével próbálkozunk, amihez nem megfelelőek a körülményeink, mert kudarcot fogunk vallani. A sikerélmény hihetetlenül nagy lendületet és büszkeséget ad, kár lenne elpazarolni.

Maradva a témánál, milyen lehetősége van annak, akinek nincs erkélye, terasza?

Balkon, erkély vagy gang nélkül is lehet fűszerkertet nevelni az ablakban, fantasztikus példákat látok! Ami nagyobb eséllyel okozhat csalódást, az a direkt napfény teljes hiánya. Én magam többek közt azért tudok ennyi mindent, mert sokszor dacoltam a városi legendákkal, és kipróbáltam szinte mindent, amibe a neten belefutottam. Ezért a kísérletezésről soha nem beszélek le senkit, ám a bölcs mérlegelést fontosnak tartom minden döntés előtt.

Milyen növényeket érdemes ültetni a balkonládákba?

Fűszereket, metélőzöldeket, leveleszöldeket, salátákat, balkonparadicsomokat, chiliket, méhecskebarát virágokat… de ez csak egy csipet ízelítő, mert a haladók uborkát, luffatököt, padlizsánt is termeszthetnek. Azt szoktam mondani, hogy feleslegesen ne pazaroljunk 100 liter földet és 3 hónap munkát olyan zöldségre, ami idénykor potom áron beszerezhető őstermelőktől, szóval van határ, de ez talán mindenkinél máshol húzódik.

Közösen ültetnek és szüretelnek a Zöldítők

B. Anita: Plantman és én (Fotó: PlantTogether Facebook)

Manapság egyre nagyobb divat az ökotermékek fogyasztása, lehet-e bio-, öko-konyhakertet létrehozni?

Kihívás. Nem vagyok szakértő, de azt mondanám, hogy városban nem mernék semmit se ökónak nevezni akkor sem, ha nem csávázott magot és bioföldet használunk. A levegő és a csapadék nem olyan tiszta, mint a szántók felett – de ez egy laikus szólam.

Vannak emberek – például én – akik állítják, hogy körülöttük kipusztulnak a növények. Nekik milyen növényeket javasolnál, amelyek „bírják a kiképzést”?

Hidd el, a legtöbben így gondolták magukról! Épp azért tartom küldetésemnek, hogy reklámmentesen tájékoztassam a lelkes növényszeretőket, mert a legtöbb kudarcélmény a fogyasztói örvény eredménye. A zöld ipar is ipar, és az az érdeke, hogy többször megvedd, miért akarná, hogy elsőre sikerüljön?!

Ha megmutatom, hogy vesd el a magot, elmagyarázom, mi mit jelent a magtasakon, és te a tervezési tippekhez igazítva alakítod ki a balkonkerted, akkor nem lesz gond. Tényleg! Fura, de több ezer kezdő hobbikertészt indítottam el csak ennyivel: menni fog. Azért mondok konkrét példát is: tuti sikerélmény a zsázsa, bazsalikom és napfényes otthonban a balkonparadicsom is.

További cikkeink a kertészkedés témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top