Család
Szponzorált tartalom

Iskolakert: ahol a gyerekek a gyakorlatban tanulhatják meg, mit jelent felelősséggel, harmóniában élni a környezettel

Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM célja, hogy már az egészen kicsik is megtanulják, mit jelent felelősséget vállalni a környezetükért, és nemcsak elméleti, hanem értékes gyakorlati tudásra is szert tegyenek az ökológiai szemlélet, valamint a szociális képességek terén. Az idei évtől már nem csak iskolákban létesítenek kerteket, hanem óvodákban is kialakítanak ágyásokat.

Mi is az az iskolakert, és miért jó?

Az iskolakertet – pedagógusok irányításával – a gyerekek tartják fenn, az ő gondozásuk által lesz olyan, amilyen. Ahány iskola, annyiféle iskolakert létezik: az óvodák, iskolák kertjében lehet veteményes, gyógy- és fűszernövényekkel tarkítva, helyet kaphat benne gyümölcsös és virágoskert is, ahol a gyerekek a saját maguk által is alakított közegben töltődhetnek fel.

Az iskolakert több szempontból is értékteremtő: valódi oktató- és gyakorlótér, ahol a gyerekek kertészkedés közben megfigyelnek, izgalmas kísérleteket végeznek, mérnek, és megtanulják a környezetük helyes használatát. Megismerhetik többek között a növénytársítás fogalmát, ami a biogazdálkodás egyik fontos alapeleme, megtanulják, miért hasznos a komposztálás, és a gyakorlatban sajátíthatják el a fenntartható gazdálkodás alapjait. De az iskolakert nemcsak a gazdálkodási tudástárat bővíti: a diákok már egészen korán megtanulhatják azt is, hogy a befektetett időnek és energiának szó szerint meglesz a gyümölcse.

iskolakert, iskola, gazdálkodás, diák, biogazdálkodás

Az iskolakert már az egészen kicsik számára is tökéletes terep a tanulásra

Testközelből szerezhetnek tapasztalatot a természet működéséről, és közelebb kerülnek a mindennapi ételeikhez, ezáltal az egészséges táplálkozás fogalma is vonzóbbá válhat: ki ne akarná megkóstolni azt a paradicsomot, amit ő maga ültetett, vagy azt a paprikát, amit olyan gondosan locsolgatott?!

A gyerekek az iskolakertben a gyakorlatban is láthatják a természet körfolyamatait, miközben a kreativitásukat is kiélhetik: a talajfestés és a virágképek kirakása az önkifejezés új dimenzióit nyithatja meg előttük.

A közös munka révén érzékenyebbé válhatnak a környezetükre, és a szabad levegőn töltött órák valóságos élményeivel ellensúlyozhatják az utóbbi években uralkodóvá vált virtuális tereket. Ezeken túl a sajátos nevelési igényű gyerekek számára az iskolakerti tevékenység speciális fejlesztő, terápiás jelleggel is bír.

iskolakert, iskola, gazdálkodás, diák, biogazdálkodás

Az iskolakertek által a diákok megtapasztalhatják, hogy a befektetett munka megtérül

Az iskolakert, mint nyitott tanterem

Az iskolakert nemcsak a gyerekeknek, a pedagógusoknak is sok örömet, fejlődési lehetőséget tartogat. Az iskolakert az oktatás egy új eszköze és helye lehet egy szabadtéri, nyitott tanterem, ahol matekórán lehet területet mérni, új nyelvi kifejezéseket tanulni, kimutatni a borsó keményítőtartalmát, festőnövényekkel festeni, földrajzi és biológiai összefüggéseket keresni.

Természetesen a tanítók, tanárok nem maradnak egyedül az ismeretek átadásában: a kertvezetéshez szükséges komplex képzést is biztosították számukra.

A nyertes óvodák, iskolák tárgyi és elméleti segítséget is kapnak

Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Alapozó Alprogramjának nyertes kezdő óvodái, iskolái minden szükséges alapeszközt magába foglaló egységcsomagot kapnak az induláshoz, a mentor kategóriában nyertes pályázók pedig – akik már legalább 5 éves iskolakerti múlttal rendelkeznek – a meglévő eszközkészletüket bővíthetik, további haladó eszközöket választva egy összeállított listából, a megadott összeghatárig.

iskolakert, iskola, gazdálkodás, diák, biogazdálkodás

Az iskolakertben a gyerekek jó levegőn, szórakozva tanulhatják meg a biogazdálkodás alapjait

Az akkreditált pedagógusképzés keretén belül iskolakert vezető szakemberek és gyakorló biogazdálkodók is segítenek a kert elindításához szükséges tudás megalapozásában, szem előtt tartva az ökológiai szemléletű gazdálkodás alapelveit és azt, hogy a pedagógiai szempontok is minél sokoldalúbban érvényesüljenek.

Az általános tudást aztán a helyszíni mentorálások során – minden egyes intézményt személyesen felkeresve – a egyes helyszínek adottságaihoz igazítják, felhívják a figyelmet  a lehetséges buktatókra, veszélyekre, de még inkább a bevált módszerekre, jó gyakorlatokra. A folyamatos tudásmegosztást kiegészíti a Magyar Biokultúra Szövetség által a pedagógusok számára kidolgozott gyakorlati kézikönyv is. A program részeként megvalósult helyszíni mentorálások célja, hogy mind a pedagógusoknak, mind a gyerekeknek garantált legyen a sikerélmény és a biztonság.

iskolakert, iskola, gazdálkodás, diák, biogazdálkodás

A programban több éve részt vevő, gyakorlott iskolák mentorálják az újonnan belépőket

A kiemelt iskolakerti jó gyakorlatokkal rendelkező mentorkertek a fenntartási időszak 5 évében szakmai nyílt napokon mutatják be az eredményeiket, és segítenek a hozzájuk forduló újonnan indulóknak. Az érdeklődő pedagógusok letölthető szakmai anyagaikhoz, hozzájuthatnak.

Az iskolakert fogalma nem új keletű, fő célja a kertészetre és általában a munkára nevelés volt – ez Magyarországon az 1868. évi népiskolai törvény rendelkezéseivel az iskolakert-mozgalom első virágkorát alapozta meg. Az iskolakert ma a fenntarthatóságra, az ökológiai szemléletformálásra, öngondoskodásra és az együttműködésre nevelés egyszerűen elérhető, hatékony módszere, mert a gyerekek tapasztalatok útján, cselekvésorientált tanulással sajátíthatják el a tudást.

Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakerti kezdeményezéseinek összehangolásaként 2018. év végén indult el. Idén már az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is aktívan segíti a program sikeres megvalósítását, a korábbi saját óvodakertprogramja során szerzett tapasztalataival, illetve ezen felüli anyagi támogatással.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top