A rebarbara szerencsére már általában kapható a zöldséges szekcióban a boltokban, így nem kell nélkülöznünk a konyhában. Az egyébként már 4-5000 éve létező, gyógyhatású növényből igazán csak a 18. századtól maradtak fenn receptek, mert akkortájt terjedt el a répacukor, márpedig a rebarbarához kell a cukor, mert különben elég savanyú. Az ételekben meggyel, cseresznyével, almával és körtével is harmonizál, de a tökéletes gyümölcs a rebarbara mellé leginkább az eper – ebből a párosításból hoztunk három nagyon egyszerűen elkészíthető sütireceptet.
Diétázóknak is ajánljuk!
A rebarbara hasznos növényi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz: A-, B1-, B2- és C-vitamin, sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne. Fanyar íze a magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalmának köszönhető. Diétázóknak is ajánlott a fogyasztása, ugyanis 100 gramm rebarbara csupán 16 kilokalóriát tartalmaz.
Rebarbara, eper és mandula egy sütiben
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 7 dkg darált mandula
- 5 dkg szeletelt mandula
A gyümölcshöz:
- 15 dkg eper és rebarbara
- 5 dkg cukor
- 2 dkg liszt
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tészta hozzávalóit alaposan kikeverjük, és egy tortaforma alján egyenletesen eloszlatjuk. A rebarbarát és az epret apróra vágjuk, majd az egészet megszórjuk a cukorral és liszttel, és így halmozzuk a tortaformában a tésztára. Betoljuk a sütőbe 25 percre, utána megszórjuk a tetejét a szeletelt mandulával és még visszarakjuk sülni 15 percig.
Rebarbarás pohárkrém
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt (lehet gyümölcsjoghurt vagy natúr)
- 2 dl habtejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 20 dkg rebarbara
- 20 dkg eper
- 5 dkg cukor
- 3 evőkanál narancslé
Elkészítése:
A rebarbarát és az epret feldaraboljuk, majd egy kis lábasban a narancslével és a cukorral 10 percig főzzük. Közben a tejszínt felverjük és összeforgatjuk a porcukorral és a joghurttal. Miután kihűlt a rebarbarás szirup, összeállítjuk a pohárkrémet, egymásra rétegezve a tejszínes és gyümölcsös krémeket.
Rebarbarás morzsás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- só
A töltelékhez:
- 40 dkg rebarbara
- 40 dkg eper
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál zselatin
A morzsához:
- 6 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 6 dkg zabpehely
Elkészítése:
A tésztával kezdjük a műveletet: elkeverjük a porcukrot, lisztet, csipet sót, majd összemorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, ehhez adjuk a legvégén a három tojássárgáját, így gyúrjuk tésztává. Fél órát pihentetjük fóliában a hűtőben a tésztánkat, majd kinyújtjuk és egy piteformába fektetjük. A töltelékhez a rebarbarát és epret feldaraboljuk, a cukorral együtt puhára pároljuk és a zselatinnal sűrítjük. A morzsához a száraz hozzávalókat keverjük össze először, majd a hideg vajjal elmorzsoljuk és végül a cukrot is hozzáadjuk. A 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük 15 percig a tésztát, majd ráhalmozzuk a tölteléket, megszórjuk a morzsával és 20-25 perc alatt készre sütjük a rebarbarás morzsasütit.
Kiemelt kép: Getty Images