Hús nélküli főételekkel még mindig nem áll túl jól a magyar konyha, ezekben a hetekben azonban, amikor kapható friss spárga és rebarbara, igazán nem panaszkodhatunk. A Konyhafőnök pénteki adásában rebarbara, spárga, saláta, retek és más, friss tavaszi zöldségek voltak a dobozban, a feladat pedig az volt, hogy vega főételt készítsenek belőle a versenyzők.
A rebarbara rendkívül vonzó (bár nem igazán elterjedt) alapanyag, nem is lehet otthagyni, habár főként édes ételeket szokás belőle készíteni. Szerencsére remekül harmonizál a spárgával, de persze póréhagymára is mindig szükség van. Mutatunk tehát egy duplán spárgás-rebarbarás rizottót, amelyben egyrészt fehérspárga levessel készül a rizs, másrészt pedig sült zöldspárga lesz a feltét, és persze rebarbara.
Rebarbarás spárga rizottó sült spárgával
Hozzávalók
- 2 bögre rizottó rizs
A spárgaleveshez
- 1 csomag fehér spárga
- 2 l víz
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 1 db póréhagyma
- 1 csipet cukor
- fél tk. só
- fél tk. kakukkfű
- 1 dl fehérbor
- 2 marék reszelt parmezán
A sült spárgához
- 3 ek. olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- fél tk. kakukkfű
- 1 cs. zöldspárga
és még
- 2 szál rebarbara
- víz
- só
Elkészítés
- Először a spárgalevet készítjük el a rizottóhoz. A póréhagymát feldaraboljuk (a zöldje most nem kell) és óvatosan megdinszteljük a vajon. Vigyázunk, hogy egyenletesen karamellizálódjon. Amikor elégedettek vagyunk, megszórjuk a liszttel, rádobjuk a megtisztított a feldarabolt fehér spárgát, felöntjük a vízzel, ízesítjük sóval, cukorral és kakukkfűvel és készre főzzük a spárgát.
- Most megtisztítjuk a zöld spárgát (vagyis levágjuk a fás végeket) és betesszük egy tepsibe. Megszórjuk sóval, kakukkfűvel, mellé dobjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket és összeforgatjuk kevés olívaolajjal. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
- A rebarbarát meghámozzuk és feldaraboljuk, majd sós vízben harapni valóra megfőzzük.
- Leszűrjük a levest (vagy szűrőkanállal kihalásszuk belőle a spárgát) és pár ebből merőkanálnyival feltesszük főni a rizottót. Fokozatosan adjuk hozzá mindig a levest, ahogy felszívja a rizs, közben kevergetjük. Amikor már majdnem teljesen megpuhult a rizs, hozzáöntjük a fehér bort is, végül belekeverjük a reszelt parmezánt, és a levesben főtt fehér spárgát is óvatosan beleforgatjuk.
- Tálaláskor sült spárgát és főtt rebarbarát teszünk a tetejére és ha igényeljük, megszórjuk még egy kis parmezánnal.
A többi zöldségből meg készítsetek hozzá salátát! Jó étvágyat kívánunk!