nlc.hu
Gasztro

Indiában terjed a feketegomba-fertőzés

Újabb járvány csapott le Indiára, már 8800 halálos áldozata van

A feketegomba-fertőzést legtöbben a kovid után kapják el, és nagyon magasra nőhet a halálozási arány.

A HVG írja a BBC-re hivatkozva, hogy India két államában is növekszik a feketegomba-fertőzésben szenvedők száma, és egyre többen is halnak meg benne. A BBC szerint eddig 8 800 halálos áldozatot követelt a betegség.

A cikkből kiderül, hogy a mukormikózis egy nagyon ritka fertőzés, amit a talajban, növényekben, trágyában, valamint rothadó gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható mucor penészgombának való kitettség okoz. A szakértők szerint a fertőzés az orrmelléküregeket, az agyat és a tüdőt érinti, és életveszélyes lehet cukorbetegeknél vagy (miként a koronavírus) súlyosan legyengült immunrendszerű egyéneknél.

Az orvosok úgy vélik, hogy a COVID-19 kezelésére használt szteroidok miatt terjedt el ilyen számban a feketegomba-fertőzés. Ezek a készítmények ugyanis elnyomják az immunrendszert, ami pedig lehetségessé teszi a betegség gyorsabb, többeket érintő terjedését.

A BBC szerint a fertőzés halálozási aránya 50 százalék körüli, egyeseket pedig csak a szem eltávolításával lehet megmenteni.
A hírek szerint az eltelt hónapokban több ezren kapták el a betegséget azok közül, akik előzőleg koronavírusosak voltak. Orvosok arról is beszéltek, hogy a betegség 12-18 nappal a Covidból való felépülés után jelentkezett.

Rengeteg a beteg Indiában, főleg a kifejezetten szegény régiókban / Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Rengeteg a beteg Indiában, főleg a kifejezetten szegény régiókban / Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Az esetszámok növekedése miatt 29 indiai állam azt kérte, hogy ezt a betegséget is nyilvánítsák járvánnyá. A közép-indiai Indore városában kialakított 1110 ágyas kórházban egy héttel ezelőtt még 8 beteget kezeltek, most szombaton már 185-öt. A BBC-nek egy orvos azt nyilatkozta, hogy ha a betegeket nem kezelik időben és megfelelően, akkor a halálozási arány 94 százalékra is emelkedhet. 

A szakember szerint az eddig kezelt betegek többsége férfi volt és koronavírusos.

Koronavírus és India: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top