Hús nélkül főzni egyszerű. Sőt, ha jobban belegondolunk, sokkal egyszerűbb is: nem kell kivárni, míg megpuhul a hús, nem kell izgulni, hogy kellően átsült-e és nem száradt-e ki. Nem kell megküzdeni az inakkal, a zsíros részekkel és a csontokkal: a növényi étel egyszerű, mégis változatos és finom. Nem csoda, hogy A Konyhafőnökben is előkerült, méghozzá úgy, hogy háromfogásos menüsort kellett készíteniük a versenyzőknek.
Némi fantázia mindenképpen kelleni fog azonban hozzá, ami sokszor még az éttermeknek sem jön össze, úgyhogy szárnyaljon a lelkünk és találjunk ki valami izgalmasabb húsmentes menüt, mint a rántott sajt zöldkörettel!
Előétel: rukkola dióval, körtével és rokforttal
Hozzávalók (személyenként)
- 1 marék rukkola
- 2 db dióbél durvára vágva
- fél körte felkockázva
- 3 dkg rokfort elmorzsolva
- ízesítésnek balzsamecet, olívaolaj és citrom
Elkészítés
- A hozzávalókat tálba tesszük, rálocsoljuk az ízesítőket és kész is az előétel.
Főétel: fűszeres bulgur ázsiai sütőtökkel és vajas spenóttal
Hozzávalók
A bulgurhoz
- 15 dkg bulgur
- 15 dkg főtt csicseriborsó
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet fahéj
- fél kávéskanál római kömény
- fél kávéskanál füstös paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 lime leve és héja
- ujjbegynyi gyömbér
- 1 marék snidling
A tökhöz
- fél kg sütőtök
- 1 evőkanál olaj (mogyoróolaj, ha van)
- fél fej hagyma
- ujjbegynyi gyömbér
- só, bors
- fél kávéskanál koriandermag
- 50 g retekcsíra
- 1 db chilipaprika
- fél dl kókusztej
A spenóthoz
- fél kg spenót
- 5 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél kávéskanál szerecsendió
Elkészítés
- Feltesszük főni a bulgurt: először felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a fűszereket és addig kevergetjük, amíg illatozni nem kezdenek. Hozzátesszük a felvágott chilit, gyömbért és fokhagymát, majd rádobjuk a megmosott bulgurt, sózzuk, belekeverjük a csicseriborsót és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedjük, 15 perc alatt készre főzzük.
- Amikor a bulgur megpuhult és felszívta az összes vizet, ráreszeljük a lime héját és belenyomjuk a levét és beletesszük az összevágott snidlinget, összekeverjük, megkóstoljuk. Ha szükséges, ízesíthetjük kevés mézzel.
- A tökhöz először megpároljuk az olajban az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felvágott chilit, gyömbért és a fűszereket, illatozásig kevergetjük. Tegyük rá a kockára vágott tököt, sózzuk, fedjük le és pároljuk meg. Amikor megpuhult, öntsük rá a kókusztejet, kóstoljuk meg. Ha kell, adhatunk hozzá mézet. Tálaláskor a tetejére szórjuk a csírát.
- A spenóthoz a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és kisvártatva a spenótot, megfonnyasztjuk. Most jöhet a só és a szerecsendió, összekeverjük. Amikor kész, tálba tesszük és meglocsoljuk olívaolajjal.
Desszert: őszibarack borhabbal és mandulával
Hozzávalók
- 7 db őszibarack
- 1 palack édes fehérbor
- 10 dkg barna cukor
- 1 csipet fahéj
A borhabhoz (zabaglione)
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 1,5 dl édes pezsgő
- a tetejére durvára vágott mandula
Elkészítés
- Egy lábasban összemelegítjük a bort és a cukrot oldódásig, közben félbevágjuk és kimagozzuk a barackot, végül beletesszük a borba és 2-3 percig gyöngyözve főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük és betesszük a hűtőbe. A visszamaradt levet sűrűre forraljuk és ráöntjük a barackra.
- A borhabhoz a tojássárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a pezsgőt. Mostantól gőz fölött dolgozunk és elővehetjük a gépi habverőt is: addig verjük, amíg be nem sűrűsödik. Amikor ez megtörténik, kész is vagyunk, levesszük a gőzről, tálba tesszük, a tetejére pedig rátapasztunk egy darab frissentartó fóliát, lehűtjük. Tálaláskor mind a barack, mind pedig a borhab legyen hideg! Szórjuk meg durvára vágott mandulával.
Receptek A Konyhafőnök feladataihoz
- Építs otthon croquembouche tornyot!
- A Konyhafőnök: ha belsőség, akkor Itália
- Ropogtassunk békacombot, mint A Konyhafőnökben!