Háromfogásos vega menü volt a feladat A Konyhafőnökben, megoldottuk

Belső Olga | 2021. Május 28.
Előétel körtés-rokfortos rukkolasaláta, a főétel fűszeres bulgur sütőtökkel és spenóttal, a desszert sárgabarack borhabbal.

Hús nélkül főzni egyszerű. Sőt, ha jobban belegondolunk, sokkal egyszerűbb is: nem kell kivárni, míg megpuhul a hús, nem kell izgulni, hogy kellően átsült-e és nem száradt-e ki. Nem kell megküzdeni az inakkal, a zsíros részekkel és a csontokkal: a növényi étel egyszerű, mégis változatos és finom. Nem csoda, hogy A Konyhafőnökben is előkerült, méghozzá úgy, hogy háromfogásos menüsort kellett készíteniük a versenyzőknek.

Némi fantázia mindenképpen kelleni fog azonban hozzá, ami sokszor még az éttermeknek sem jön össze, úgyhogy szárnyaljon a lelkünk és találjunk ki valami izgalmasabb húsmentes menüt, mint a rántott sajt zöldkörettel!

Előétel: rukkola dióval, körtével és rokforttal

Ez a saláta egy igazi ízbomba! (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (személyenként)

Elkészítés

  1. A hozzávalókat tálba tesszük, rálocsoljuk az ízesítőket és kész is az előétel.

Főétel: fűszeres bulgur ázsiai sütőtökkel és vajas spenóttal

Vegetáriánus főétel, csak imádni lehet (Fotó: Getty Image)

Hozzávalók

A bulgurhoz

A tökhöz

A spenóthoz

Elkészítés

  1. Feltesszük főni a bulgurt: először felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a fűszereket és addig kevergetjük, amíg illatozni nem kezdenek. Hozzátesszük a felvágott chilit, gyömbért és fokhagymát, majd rádobjuk a megmosott bulgurt, sózzuk, belekeverjük a csicseriborsót és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedjük, 15 perc alatt készre főzzük.
  2. Amikor a bulgur megpuhult és felszívta az összes vizet, ráreszeljük a lime héját és belenyomjuk a levét és beletesszük az összevágott snidlinget, összekeverjük, megkóstoljuk. Ha szükséges, ízesíthetjük kevés mézzel.
  3. A tökhöz először megpároljuk az olajban az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a felvágott chilit, gyömbért és a fűszereket, illatozásig kevergetjük. Tegyük rá a kockára vágott tököt, sózzuk, fedjük le és pároljuk meg. Amikor megpuhult, öntsük rá a kókusztejet, kóstoljuk meg. Ha kell, adhatunk hozzá mézet. Tálaláskor a tetejére szórjuk a csírát.
  4. A spenóthoz a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és kisvártatva a spenótot, megfonnyasztjuk. Most jöhet a só és a szerecsendió, összekeverjük. Amikor kész, tálba tesszük és meglocsoljuk olívaolajjal.

Desszert: őszibarack borhabbal és mandulával

Nem túl bonyolult, de annál ütősebb desszert (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

A borhabhoz (zabaglione)

Elkészítés

  1. Egy lábasban összemelegítjük a bort és a cukrot oldódásig, közben félbevágjuk és kimagozzuk a barackot, végül beletesszük a borba és 2-3 percig gyöngyözve főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük és betesszük a hűtőbe. A visszamaradt levet sűrűre forraljuk és ráöntjük a barackra.
  2. A borhabhoz a tojássárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a pezsgőt. Mostantól gőz fölött dolgozunk és elővehetjük a gépi habverőt is: addig verjük, amíg be nem sűrűsödik. Amikor ez megtörténik, kész is vagyunk, levesszük a gőzről, tálba tesszük, a tetejére pedig rátapasztunk egy darab frissentartó fóliát, lehűtjük. Tálaláskor mind a barack, mind pedig a borhab legyen hideg! Szórjuk meg durvára vágott mandulával.

Receptek A Konyhafőnök feladataihoz

Exit mobile version