nlc.hu
Gasztro

Sült békacomb recept

Ropogtassunk békacombot, mint A Konyhafőnökben!

Jó sok vajban aranyszínűre sütött békacombok fokhagymával és petrezselyemmel – mint a mesében.

A békacomb manapság nem számít mindennapi ételnek Magyarországon, sőt, minden bizonnyal jóval kevesebben vannak, akik ettek már, mint akik még nem, sőt, lehet, hogy nem is fognak soha. Pedig igazán finom ételeket lehet belőle készíteni, így, mindent egybevetve, egyáltalán nem csoda, hogy A Konyhafőnökben is ilyen kihívás elé állították a versenyzőket.

Pedig régen, úgy negyven-ötven évvel ezelőtt a békacomb teljesen hétköznapi ételnek számított, legalábbis az anyósom szerint. Habár, ők egy utcányira laktak a Nagycsarnoktól, szóval, hogy mi számít kuriózumnak és mi nem, arról nem biztos, hogy az ő tapasztalata a mérvadó. A férjem a gyerekkorában többször is evett békacombot, anyósom szerint ugyanis határozottan ajánlották a kisgyerekeknek a béka húsát: tele van fehérjével, zsírt viszont szinte egyáltalán nem tartalmaz, az íze meg semleges. Tastes like chicken – ahogy az angol mondja nagyjából minden ételre, amihez kedvet akarnak csinálni: olyan az íze, mint a csirkének, és valóban, nagy meglepetésre saját jogon ne számítsunk a békacombtól.

Elkészítéssel és fűszerezéssel ugyanakkor nagyot lehet dobni rajta. Valószínűleg éppen ezért számos mesterszakács fantáziáját is megmozgatta már ez az alapanyag. Nem is kellett sokáig keresgélni hozzá jó receptet, rögtön a Larousse Gasztronómiai Lexikonban találtam több olyat is, ami könnyen kivitelezhető a nem olyan egyértelmű konyhafőnöki kvalitásokkal rendelkezőknek is. Ugye, senkit sem lep meg, hogy leginkább vajat, petrezselymet és fokhagymát javasolnak hozzá? Habár, a békacomb rántva sem utolsó, nekem elhihetitek, csak előbb dörzsöljétek be fokhagymával és kaporral!

Ami nagyon fontos, hogy felhasználás előtt a békacombot mindenképpen ajánlatos éjszakára hideg vízbe áztatni, hogy szépen kifehéredjen a húsa.

Petrezselymes békacomb – Georges Blanc receptje

petrezselymes-fokhagymás békacomb

Pár csepp citromtól még finomabb lesz (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (4 személyre)

  • 80 dkg friss békacomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • kevés liszt
  • 30 dkg vaj (nem tévedés, tényleg ennyi)
  • só, bors

Elkészítés

  1. Öblítsük le a békacombokat és töröljük szárazra. Hámozzuk meg a fokhagymát, a petrezselymet csipegessük le és mindkettőt vágjuk apróra, majd keverjük össze.
  2. Lisztezzük be a békacombokat körben, vékonyan.
  3. Tegyünk két nagy serpenyőt a tűzre, tegyünk mindkettőbe 10-10 dkg vajat. Amikor a vaj jó meleg és habos, tegyük bele elosztva a békacombokat. Sütés közben sózzuk, borsozzuk. Amikor kezdenek lepirulni, fordítsuk meg a combokat, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és tegyünk még 5-5 dkg vajat mindkét serpenyőbe.
  4. Amikor a vaj mogyoróbarnára változik, vegyük le a serpenyőket a tűzről. Szedjük ki a békacombokat egy tűzálló szervírozótálra, majd szűrjük rá a vajat. Most gyújtsunk a tál alá és melegítsük, ameddig a vaj ismét fel nem habzik, és ekkor adjuk hozzá a petrezselymes-fokhagymás keveréket.

Kész is vagyunk, tálalhatjuk a békacombot.

Ha olyan íze van, mint a csirkének, akkor csirkét is ehetünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top