A szépség nem minden. Persze, amikor egy étel már a tányéron van, nem árt, ha étvágygerjesztőn fest. Ahhoz azonban, hogy az alapanyagokban is meglássuk a szépséget, főleg, ha az állati eredetű, kell némi gasztronómiai tapasztalat, hogy tovább tudjuk gondolni, mi minden válhatna belőle értő kezekben. Például A Konyhafőnök versenyzői kezében.
Nyúzott marhafej, meredező lábú egész emu, tintahal, sáskarák, nyúzott angolna, ördöghal, és egy hatalmas polip volt a szörnyetegek pultján pénteken A Konyhafőnökből, ezekből kellett kihozniuk valamit a versenyzőknek. Semmi baj, ezek természetesen megszokott eledeleknek számítanak – a világ más részein, elég tehát átkukkantani más országokba egy tuti, működő receptért. Ilyen a pulpo gallego névre hallgató, galiciai polipétel is. Nem kell tőle félni, van benne krumpli és pirospaprika, szóval akár a mi ételünk is lehetne, ha lenne tengerünk (de nincs, polipunk viszont lehet, legfeljebb mélyhűtött)
Pulpo Gallego
Hozzávalók
- 1 nagy, kb. 1 kilós polip (megtisztítva)
- 4 nagy krumpli
- bő fél dl olívaolaj
- só
- fűszerpaprika
Elkészítés
- A polipot beledobjuk egy fazék forró vízbe és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ez nagyjából egy órán át fog tartani, ha meg akarunk győződni róla, hogy hogy áll a dolog, próbáljunk beleszúrni egy kést a polip „hónaljába”, ahol a fej és a láb találkozik.
- Amikor megpuhult, kiszedjük a polipot a vízből és lehűtjük. Hagyjuk legalább egy órán át pihenni a hűtőszekrényben. Amikor kihűlt felszeleteljük a polip csápjait nagyjából másfél centis, falatnyi darabokra.
- Most megfőzzük a krumplit héjastól, egészben. Sós vízben, ha valakinek mondani kell. Hűtsük le, húzzuk le a héját majd vágjuk fel szűk egy centiméteres karikákra, mintha rakott krumplit készítenénk.
- Innentől kezdve már csak tálalni kell: fektessük egy tálra a krumplikarikákat, rendezzük el rajta szépen a polipdarabokat, sózzuk, locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg pirospaprikával.
Jó étvágyat hozzá!