Nyáron egy kellemesen hűs uborkasaláta igazán üdítő, és sokszor önmagában is épp elég laktató. Olyan uborkasaláta-recepteket mutatunk, amiket ebédre és vacsorára is bátran ehetsz.
Paprikás-tejfölös uborkasaláta
A retró saláták koronázatlan királya ez a tejfölös uborkasaláta. Tökéletes pörköltek mellé, sült húsokhoz, vagy csak úgy, magában is kanalazhatod pirítóssal.
Hozzávalók:
• 1 nagyobb kígyóuborka
• 4-5 csipet só
• 1 mokkáskanál cukor (vagy 2 mokkáskanál stevia)
• 1 kis pohár 20%-os tejföl
• 2 teáskanál ecet
• 3-4 gerezd fokhagyma
• bors
• őrölt pirospaprika
Elkészítés:
Mosd meg az uborkát, szeleteld fel egészen vékony karikákra, sózd meg, majd hagyd állni egy kicsit, hogy levet eresszen. Ezután csepegtesd le, add hozzá a cukrot, a fekete borsot, a zúzott fokhagymát, az ecetet, és a tejfölt, majd keverd el, a tetejére hints pirospaprikát, és el is készültél.
Balkáni kapros uborkasaláta
Ha szereted a hagymás salátákat, akkor ez az uborkasaláta pont neked való!
Hozzávalók:
• 2 nagyobb kígyóuborka
• 2 fej lila hagyma
• 2 dl natúr joghurt
• 2 dl tejföl
• 6-7 gerezd fokhagyma
• 1 mokkáskanál kapor
• 1 evőkanál olívaolaj
• só, bors
Elkészítés:
Alaposan mosd meg az uborkát, majd vágd közepes kockákra. Aprítsd fel a lila hagymát, zúzd össze a fokhagymát, és a kettőt ízesítsd sóval, majd önts hozzá olívaolajat, és hagyd állni fél órát. Ezután add hozzá az uborkához, szórd meg kaporral, öntsd hozzá a joghurtot és a tejfölt, alaposan keverd el, és már eheted is.
Tonhalas uborkasaláta
Ez a paradicsomos uborkasaláta majdnem görög saláta, de mégsem. Szerintünk annál sokkal finomabb!
Hozzávalók:
• 1 nagy kígyóuborka
• 5-6 szem koktélparadicsom
• ½ fej kaliforniai paprika
• 10 szem olajbogyó
• 5 dkg feta sajt
• 1 tonhalkonzerv
• 5-6 gerezd fokhagyma
• oregánó
• só, bors
• olívaolaj
• balzsamecet
Elkészítés:
Mosd meg az uborkát, és vágd fel kockákra. A koktélparadicsomokat vágd félbe, majd add az uborkához, dobd hozzá az olajbogyókat, valamint a feta sajtot, amit a kezeddel morzsolj bele a tálba. Egy pohárban keverd el a balzsamecetet az olívaolajjal, valamint a fűszerekkel és a fokhagymával, majd öntsd rá a salátára. Utoljára jöhet a tonhal, keverd el az egészet, és tálalhatsz is!