3 kihagyhatatlan étel, ha szereted a besamelmártást

K.G. | 2021. Június 03.
A besamelmártást nem szoktuk magában kanalazni, inkább csak alapmártásként használjuk az ételekhez.

A besamelmártás (más néven fehér mártás) az öt francia alapmártás egyike, már több száz éve része a francia gasztronómiának. A magyar konyhában is találkozunk vele, a vérbeli háziasszonyok fél kézzel kevernek már csomómentes besamelmártást akár félálomban is.

Így készül a besamelmártás

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és fehér rántást készítünk belőle sűrű keverés mellett. Amikor kész a rántás, állandó keveréssel, három részletben adjuk hozzá a tejet, majd sózzuk, borsozzuk és egy csipet őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Besamelből Gratin-mártás

A besamelmártás az alapja a Gratin-mártásnak, mely például a halételekhez csodásan illik. Az elkészült besamelt lehúzzuk a tűzről és lassan adagoljuk hozzá a 0,5 deciliter tejszínben elkevert 2 tojássárgáját. 10 gramm vajat belemorzsolunk, simára keverjük és kész is a Gratin-mártás.

Görög rakott tészta

A görög rakott tészta eredeti neve: pastitsio (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát megfőzzük, a vizéhez teszünk olívaolajat és sót is. Ha megfőtt, áttesszük a leszűrt tésztát egy tepsibe és még forrón rászórjuk a parmezánt. A szószhoz egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, ebben lepirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a darált húst és a fokhagymát, sózzuk, és átsütjük teljesen a húst. Ekkor öntjük nyakon a vörösborral, hozzáadjuk a paradicsomot, babérlevelet, minden egyéb fűszert, majd lefedve hagyjuk főni 15 percig. Ebben az időben pont el tudjuk készíteni a besamelmártást a fent leírt módon. A tésztán egyenletesen elterítjük a húsos szószt, ennek tetejére tesszük a besamelmártást, majd az egészet betoljuk a sütőbe egy órára.

Lasagne

Egy lasagna bármikor jó ötlet (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Elkészítjük a besamelmártást, félretesszük. A raguhoz a kockára vágott hagymát megpirítjuk egy kevés olajon, rádobjuk a darált húst, majd jöhet a fokhagyma, fűszerek és paradicsom is. Sózzuk, borsozzuk, készre főzzük 15-20 perc alatt. Egy 22×26 cm-es tepsit kivajazunk, belerakunk 3-4 evőkanálnyi ragut és szétterítjük. Erre jön egy réteg tészta, majd a ragu újra, melyre egy réteg besamelmártás és 2 evőkanál reszelt parmezán kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók, de arra figyelni kell, hogy a mártással fejezzük be, ennek tetejére pedig mehet a reszelt mozzarella és a maradék parmezán keveréke. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, tálalás előtt legalább 20 percig állni hagyjuk.

Croque Monsieur

A Croque Monsieur tökéletes vacsora az egész családnak (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre helyezünk 4 szelet kenyeret. A kenyérszeletekre halmozunk a besamelmártásból, erre jön a sonka, egy jó adag reszelt ementáli sajt és egy csipet parmezán. Rátesszük a szendvics tetejére a másik 4 szelet kenyeret, ezt is megkenjük besamelmártással, megszórjuk a sajtokkal, és így toljuk a sütőbe 6 percre, hogy aranybarnára süljön a sajt a tetején.

Források: 1, 2, 3

Mi lesz a sütemény?

Exit mobile version