nlc.hu
Gasztro

Ehető virágok kisokos

6 ehető virág, amivel feldobhatod a menüt

Az ehető virágok sokoldalúan felhasználhatóak a konyhában. Hogy pontosan melyik fogyasztható? Ez a 6 biztosan!

A virágok konyhai felhasználása évezredekre nyúlik vissza, a kínaiak, a görögök és a rómaiak is használták.

A virágok hozzáadásával nem csak színt vihetünk az ételekbe, hanem különleges ízvilágot is létrehozhatunk. Azzal azonban nem árt tisztában lennünk, melyek azok a virágok, amik valóban ehetőek.

Ezek a legfinomabb ehető virágok

Az sem mindegy, hol vesszük meg a virágokat, mint alapanyagot (Fotó: Getty Images/Westend61)

A legismertebb ehető virágok:

  • sarkantyúkavirág: nemcsak a virága, hanem minden föld feletti része ehető: a levelek, a bimbók, még a magok is, az íze leginkább a mustárra emlékeztet. 
  • rózsa: a különböző rózsafajták lehetnek semleges ízűek, édesek, parfümösek és enyhén fűszeresek. Készülhet belőle lekvár, desszert vagy akár kandírozott rózsaszirom.  
  • árvácska: a teljes virág ehető, enyhe mentolos aromával rendelkezik.
  • ibolya: virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is használják. Levelét saláták készítésénél is használhatjuk
  • körömvirág: gyakran használják fel fűszernövényként, kozmetikai szerek alapanyagként, gyógyhatása miatt pedig gyógyszerekben is találkozhatunk vele. Szirmát általában ételek színezésére vetik be.
  • koriander: ez az a növény, amit sokan nem kedvelnek íze, illata miatt, pedig virága is gyógyhatású. Használhatjuk frissen, főzés nélkül, salátákba!

Mielőtt nekiesnénk a virágok csócsálásának

  • Ha biztosra akarunk menni, akkor csak olyan virágokat használjunk fel, amiknek ismerjük az eredetét!
  • Nem szabad olyan virágot leszedni, ami már teljesen elvirágzott, vagy amelyik még bimbós. A legjobb, ami teljes virágzásban van, mivel általában a sziromlevél az, ami fogyasztható.
  • Asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedőknek értelemszerűen nem ajánlott virágokat fogyasztani!
  • Olyan virágokat együnk, amit mi magunk termesztettünk, vagy tudjuk, hogy honnan származik.  A virágüzletből vagy nagyobb kereskedésekből származó virágokat valószínűleg peszticidekkel vagy egyéb vegyi anyagokkal kezelték.
  • Nem minden virág ehető, vagyis, fogyasztása, díszítésre használata előtt győződjünk meg arról, hogy valóban fogyasztható-e.

„Az is aggodalomra adhat okot, hogy ezeket a növényeket Magyarországon dísznövényként termesztik és forgalmazzák, azaz amennyiben kezelték növényvédő szerrel, annak az élelmezésügyi várakozási ideje egyáltalán nem biztos, hogy a megvásárlás pillanatában lejár. Így vagy magunknak termesszük őket, vagy a fogyasztásukkal legalább egy hónapot várjunk a megvásárlás után. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, az ehető virágok sokat segíthetnek nekünk az étkezésünk változatossá tételében, és az egészségmegőrzésben is” – mondta korábban az nlc-nek Szabó-Szöllösi Tünde, botanikus.

  • Csak kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémákat okozhatnak.
  • A virágok friss állapotának megőrzéséhez tároljuk nedves papírtörölközőkön, és tartsuk egy légmentesen lezárt, lehetőleg üvegedényben.
Ezek a legfinomabb ehető virágok

Merőben új ízvilágot varázsolhatsz a megszokott ételeidnek (Fotó: Getty Images/Westend61)

A legismertebb virágcsemegék közé tartozik még az akác, a bodza és a levendula is. Ezekkel kandírozott állapotban vagy akár tortadíszként is találkozhattunk már.

Hogy kell kandírozott virágot készíteni?

Ne a klasszikus kandírozásra gondoljunk, mert a kis szirmok a forró sziruptól csak összeragadnak. Az eljárás: a megtisztított virágszirmokat apró ecsettel bekenjük tojásfehérjével, majd óvatosan meghempergetjük cukorban és kitesszük száradni. Az az így elkészült szirmokat elmajszolhatjuk csak úgy, magában is, de süteményt, tortát is díszíthetünk velük.

Egytálételes receptek:

 (Forrás: via és kert.tv)

(Nyitókép: Westend61/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top