Nem szükséges mesteri szinten érteni a koktélok keveréséhez, ha nem bárokban akarjuk csillogtatni a tudásunkat, csupán otthon, a kertben szeretnénk elszürcsölni pár hűsítő nyári koktélt a barátainkkal. Olyan egyszerű koktélrecepteket hoztunk, melyekhez a nyári sztárgyümölcsöket kell használni: epret, dinnyét és cseresznyét.
Eper és rozé
Az epres koktél a világ legegyszerűbb koktélja, amit bátran bevethetünk egy nagyobb társaságban is, mert akkor lesz a legfinomabb, ha jó sokat készítünk belőle.
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 1 üveg száraz rozébor
- 0,5 bögre Aperol
- 2 bögre szóda
- 2 evőkanál citromlé
- jégkocka
Elkészítése:
Az epret kicsumázzuk – pár szemet félreteszünk díszítésnek -, feldaraboljuk, és egy nagy tálban összekeverjük a rozéval, majd betesszük pihenni 2-3 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Ezután öntjük az epres keverékhez a fél bögre Aperolt, 2 bögre szódát és 2 evőkanál citromlevet. Ha nagyon profik szeretnénk lenni, akkor leszűrjük a koktélt, hogy ne legyen benne az eper, de a tapasztalat szerint kifejezetten finom az alkoholban ázott gyümölcs, úgyhogy maradhat is a koktélban. Jégkockákra öntjük a poharunkba és eperszemekkel díszítjük. Ez a mennyiség nagyjából 8 embernek lesz elég.
Dinnye és vodka
A dinnye és a vodka remekül kiegészítik egymást, frissítő, savanykás koktél lesz a találkozásukból.
Hozzávalók:
- 8 bögre kockázott görögdinnye
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál citromlé vagy narancslé
- 1 bögre vodka
- 1 bögre szóda
- jégkocka
Elkészítése:
A görögdinnyét kimagozzuk, apróra felkockázzuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a vodkával és hagyjuk állni 2 órát a hűtőben, hogy a gyümölccsel összebarátkozzon az alkohol. Utána tesszük csak hozzá a mézet és citromlevet, majd öntjük fel szódával. Jégkockával tele pohárba öntjük és gyorsan felfrissülünk tőle. Ebből az adagból rögtön 4 embernek elég koktélunk lesz.
Cseresznye és sör
A gyümölcsös sörök reneszánszukat élik, nyugodt szívvel felturbózhatjuk és készíthetünk koktélt belőlük, például épp cseresznyével.
Hozzávalók:
- 4 db lime frissen facsart leve
- 12 cl cukorszirup
- 1 liter pirosbogyós gyümölcsös sör (lehet málna, eper, meggy)
- egy marék szeder
- 24 cl gin
- 0,5 kg cseresznye
- jégkocka
- pár szál friss kakukkfű
Elkészítés:
A cseresznyét kimagozzuk, a szederrel együtt egy tálba tesszük és összetörjük, majd hozzáadjuk a gint, citromlevet és cukorszirupot. Összetörjük a jégkockákat, a gyümölcsös ginhez keverjük és ezt öntjük fel a sörrel. Pohárba kanalazzuk, cseresznyével és kakukkfűvel díszítjük. 4 embernek megfelelő mennyiségű koktél lesz ekkora adagból.