nlc.hu
Gasztro

Mutatjuk a legfinomabb ajvárt

Ismered az ajvárt? Így lesz a legfinomabb!

Vásárolhatjuk a boltban is az ajvárt, de az nem lesz olyan finom és zamatos, mintha otthon készítenénk el.

Az ajvárt hívják a szegény ember kaviárjának is a Balkánon, ezen belül is főleg Szerbiában népszerű szósz, amit a helyi alapanyagokból olcsón el lehet elkészíteni. Ez mondjuk itthon nem annyira igaz, mert a kápia paprika ára el bír szállni rendesen, de megéri áldozni rá pénzt és fáradságot, mert a végeredmény olyan fantasztikus mártás lesz, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.

Amit tudni kell az ajvárról

A paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártást húsok mellé vagy salátákhoz kínálják, előszeretettel keverik tejföllel, kefírrel vagy majonézzel – éppúgy, mint Erdélyben a vinettát (padlizsánkrémet) –, hogy minél többféle ízvilágot varázsoljanak elő az ajvárból.

Bár az ajvár Szerbiában a legelterjedtebb étel, a neve azonban török eredetű: „Az ajvár szó a török havyarból származik, aminek a jelentése sózott halikra, és etimológiailag rokon a kaviárral” – olvashatjuk a Wikipédián. Aki pedig autentikus ajvárt akar készíteni, az készüljön fel parázzsal, ugyanis eredetileg az ajvárhoz faszénparázs felett sütik meg a paprikát és padlizsánt, amitől füstös ízt kap az étel. Mivel viszonylag kevés embernek áll már rendelkezésre ilyen parázs otthon, ezért áttértek sok háztartásban a gázon, vaslapon sütött padlizsánra és paprikára, ilyenkor arra kell figyelni, hogy akkor jó a zöldség, amikor megfeketedik a héja, utána könnyen le tudjuk húzni a zöldségekről.

A legfinomabb ajvár

Az ajvárt akár el is teheted télire (Kép: Getty Images)

A legfinomabb ajvár

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia paprika
  • 5 gerezd fokhagyma
  • ½ kg padlizsán
  • ¼ bögre olaj
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál só
  • bors

Elkészítése:

Ha nincs parázs vagy vaslap a háztartásban, akkor fogunk egy mezei tepsit, kibéleljük sütőpapírral, erre helyezzük a padlizsánt és paprikát héjastul. Mellé még odaszórjuk a fokhagymát is, majd 200 fokon sütjük az egészet a sütőben egy órán át, amíg feketedni nem kezd a paprika héja. Miután langyosra hűltek a zöldségek, lehúzzuk róluk a héjat, a fokhagymából kinyomjuk a péppé sült belsejét, ehhez az egészhez öntjük az olajat, sót, borsot, ecetet és botmixerrel alaposan összedolgozzuk. Már ehetjük is az ajvárt, még langyosan is finom, de a türelmesebbek lehűtve fogyasztják húsok mellé mártásként, vagy friss kenyérre kenve jó vastagon.

Via

Süssünk húst!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top