nlc.hu
Gasztro

Gomba tárolás okosan

Ezzel az egyetlen trükkel akár egy hétig is friss marad a gomba

Ahhoz, hogy minél tovább friss maradjon a gomba, csak egyetlen dologra kell figyelni, de arra nagyon!

A gomba talán az egyik legmacerásabb alapanyag, ráadásul nedvességtartalma miatt nehezen is tárolható. A benne lévő nedvességet ugyanis idővel leadja, ettől lesz a külseje nyálkás, sőt, könnyedén be is barnulhat, ami valljuk be őszintén, nem éppen étvágygerjesztő. Ráadásul minél tovább hagyjuk állni, annál több nedvességet veszít, egyre romlik a minősége kívül-belül. Hogy ne menjen el egy örök életre a kedvünk a gomba felhasználásától, tanuljuk meg helyesen tárolni!

Gomba tárolása okosan

Nem mindegy, hogyan tároljuk a gombát (Fotó: Getty Images/Guido Mieth)

Gombatárolás – okosan!

A Lifehacker szerint a hűtős tárolás önmagában kevés a sikerhez, mert a gomba belsejéből kiszivárgó nedvesség felgyorsítja a romlási folyamatokat. Harold McGee amerikai gasztronómiai író ezért azt javasolja, hogy a gombát lazán csomagoljuk bele valamilyen nedvszívó anyagba, például egy papírzacskóba.

Ha a gombát csomagolva vesszük meg, valamivel könnyebb a dolgunk: egyszerűen hagyjuk ebben a bolti csomagolásában, és kész, hiszen eleve olyan dobozban van, ami lehetővé teszi, hogy a levegő járjon a gombafejek közt. Ha nem használjuk fel egyszerre az összes gombát, akkor tekerjük körbe a dobozát műanyag fóliával, majd néhány helyen ejtsünk lyukakat, és tegyük vissza a hűtőbe.

Gomba tárolása okosan

Hogy tovább friss maradjon, felejtsük el a nejlon zacskót! (Fotó: Getty Images/Bogdan Kurylo)

A papírzacskós trükköt akkor is bevethetjük, ha kimért gombát veszünk a piacon vagy a boltban. Valószínűleg egy nejlonban tudjuk hazahozni, de jobban járunk, ha alapból saját zacskót viszünk, és abba kérjük a gombát. Tegyük papírzacskóba, mert ahogy egyre öregszik a gomba, és nedvességet veszít, a papír fel tudja szívni a plusz vizet. Ezáltal nem lesz nyálkás a felülete és kisebb lesz az esélye annak is, hogy bepenészedik.

Tehát a gombatárolás kulcsa: a papírzacskó!

Az sem mindegy, hova helyezzük a hűtőben!

Fontos szabály, hogy ne a hűtő frissen tartó rekeszébe tegyük vissza a fel nem használt gombát. Ebben túl nedves a közeg ahhoz, hogy biztonsággal tárolható legyen. Jobb helye lesz a hűtő valamelyik polcán.

Ha a gomba egy kicsit összezsugorodik, az még nem feltétlenül jelent problémát. A Cook’s Illustrated szerint így még gazdagabb is lehet az íze. Valószínűleg azért, mert a nedvesség elpárolgásával nagyobb az aromák koncentrációja, a lebomló fehérjék pedig peptideket és aminosavakat hoznak létre.

Mossuk vagy ne mossuk?

Bár a Cook’s Illustrated szerint egyes fajták felszívhatnak valamennyi nedvességet, de valójában a legtöbb gomba nedvességtartalma ettől nem változik. Ha lemossuk a gombát, hogy megszabaduljunk a rajta lévő piszoktól, várjuk meg vele a felhasználása előtti pillanatokat. Ez a biztos!

Receptötletek gombaimádóknak

(Nyitókép: Getty Images/Bogdan Kurylo)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top