A kovászos uborkát nemcsak köretként vagy savanyúságként lehet fogyasztani, hanem könnyedén készíthetsz belőle főételt is. Egyik recepthez sem kell nagy konyhai tudomány, mégis nagyon finom ételeket varázsolhatsz az asztalra pillanatok alatt.
Kovászos uborka leves
Ha egy kis felfrissülésre vágysz, ezzel a hideg krémlevessel jól jársz!
Hozzávalók:
- 5 db kovászos uborka
- 2 dl kovászos uborkalé
- 4 dl hideg zöldségleves alaplé
- 3 dl natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál friss kapor
Elkészítés:
Kockázd fel a kovászos uborkákat, add hozzá a levét, a hideg zöldségleves alaplevet és a joghurtot. Zúzd össze a fokhagymát, jöhet hozzá az apróra vágott friss kapor, majd az egészet dolgozd krémesre botmixerrel. Ez után már csak annyi a dolgod, hogy néhány órára beteszed a hűtőbe, hogy az ízek igazán összeérjenek. Tálaláskor olíva olajjal meglocsolva tálald, mellé fokhagymás pirítóst is kínálhatsz.
Kovászos uborka saláta
Még mindig a könnyedség jegyében ajánljuk ezt a salátát, ami eltér a nagyi uborkasalátájától, de hasonlóan könnyű elkészíteni, és nagyon finom.
Hozzávalók:
- 3 db kovászos uborka
- 1/2 kígyóuborka
- 2 dl görög joghurt
- 10 dkg fetasajt
- 1 szál friss kapor
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors és egy csipet cukor
Elkészítés:
A kaprot mosd meg, és aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze, majd a sóval, a borssal és a cukorral együtt keverd el a görög joghurtban, ezzel kész is az öntet. Most jöhetnek a kovászos uborkák: vágd őket kockára, majd a kígyóuborkát is, és forgasd bele őket a joghurtos öntetbe. Utolsó lépésként tördeld bele a fetasajtot, és tálalás előtt szórd meg az egészet friss kaporral.
Krumplifőzelék kovászos uborkával
Krumplifőzelék kovászos uborkával
Ez a recept talán nem annyira meglepő, mint a kovászos uborkás arcápolás, de tény, szokatlan. Pedig akovászos uborka nagyon jól passzol a krumplifőzelékhez. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 40 dkg burgonya
- 2 dl 20%-os tejföl
- 2 db kovászos uborka
- 2-3 babérlevél
- olaj
- só bors ízlés szerint
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát, és dinszteld meg az olajon. Közben pucold meg a krumplit, kockázd fel, és dobd rá a hagymára. Az egészet öntsd fel vízzel, sózd, borsozd, majd add hozzá a babérlevelet, és főzd addig, amíg a krumpli meg nem puhul. Amíg fő, kockázd fel apróra a kovászos uborkákat, és ha már puha a krumpli, add hozzá a tejföllel együtt. Főzd még 5 percet állandó kevergetés mellett, végül szalonnapörccel – vagy friss kaporral tálald.
Még több gasztro!
- Uborkasaláta négyszer: görög saláta, tzatziki, dinnyés és lila hagymás
- A tökéletes házi paradicsomszósz befőzése – tippek, trükkök, hogy a tied legyen a legfinomabb
- Finom és gyors sajtos-tejfölös receptek: imádni fogod