nlc.hu
Gasztro

Salum Ageze Kashafali, a világ egyik leggyorsabb paralimpikonja

“A semmiből, az utcáról jöttem” – gyerekként az éhezés elől menekült a világrekorder paralimpikon

Aranyérem és világrekord, így zárta a paralimpiát Salum Ageze Kashafali.

„Nem tudom mit mondjak. A semmiből, az utcáról jöttem. Menekültként költöztem Norvégiába, sok mindenen mentem keresztül, a puskagolyók és az éhezés elől menekültem. Most itt vagyok, és érzem, tudom, hogy tényleg minden lehetséges” – nyilatkozta Salum Ageze Kashafali, aki néhány nappal ezelőtt  világ eddigi leggyorsabb idejével aranyérmet nyert a tokiói paralimpián 100 méteres síkfutás T12-es (látássérült) kategóriájában. 

Kashalafi még kamasz volt, amikor a látásproblémák jelentkeztek nála, a fiúnál Stargardt-szindrómát diagnosztizáltak. „Volt egy pont, amikor már szinte semmit nem láttam, így abbahagytam a focit, és kipróbáltam az atlétikát. 17 éves voltam, amikor az első versenyemet megnyertem.”

Agaze Kashalafi 1993. november 25-én született a Kongói Demokratikus Köztársaságban, 11 éves volt, amikor családjával Norvégiába emigráltak, írja a Blikk „Egyik éjjel aludtunk, amikor fegyverropogásra ébredtünk. Megpróbáltuk a házban maradva túlélni a borzalmakat. Amikor kimentünk az utcára, csak földön fekvő hullákat láttunk. Annak örültünk, hogy túléltük az éjszakát. Azonnal útnak indultunk, elhagyni ezt a borzalmat” – mesélt arról, miért hagyta el családja szülőhazáját.

A Blikk cikke szerint eleinte nehéz volt az új élet Salum Ageze Kashafali számára, mert nem beszélte a nyelvet, és 13 éves koráig még iskolába sem járt, nem ismerte az ábécét sem, de ez már a múlt, az olimpikon civilben matematikát tanít egy bergeni iskolában.

Salum Ageze Kashafali

Salum Ageze Kashafali miután megnyerte az aranyérmet a tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én. (Fotó: Adam Pretty/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top