A rizottóban az a csodálatos, hogy villámgyorsan elkészül és pompás maradékmentő étel, hiszen nagyjából bármilyen zöldséggel és hússal jól kombinálható. Most három olyan receptet mutatunk, amivel megmentheted a hétköznapokat, ha hirtelen lenne szükség meleg ételre.
Csirkés, gombás rizottó
Hozzávalók:
- 1,5 bögre rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg gomba
- 4 bögre alaplé
- 1 bögre forró víz
- ¾ bögre reszelt parmezán
- 4 evőkanál vaj
- ½ kg csirkemell
- só, bors, petrezselyem
Elkészítése:
A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk, majd félretesszük. Egy serpenyőben összekeverjük a rizst, apróra vágott hagymát, negyedekre szelt gombát, fokhagymát az alaplével, majd fedő nélkül főzzük kb. 35 percig, amíg a rizs fel nem szívja az összes folyadékot. Amikor ez megtörtént, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, vajat és forró vizet, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a sült csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a rizottót friss petrezselyemmel.
Citromos, spenótos rizottó
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 db mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 bögre rizs
- ½ bögre fehérbor
- 3 bögre alaplé
- 4 bögre bébispenót
- 1 citrom leve és héja
- 3 evőkanál vaj
- ⅓ bögre parmezán
- só, bors
Elkészítése:
Az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és egy percig keverés mellett pirítjuk. Ráöntjük a rizst, fehérbort és addig főzzük kevergetve, amíg felszívja a rizs a bort. Jöhet hozzá az alaplé, amivel fedő nélkül, kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem szívja teljesen a rizs (ez 12-15 perc lesz). A nyers bébispenótot ezután keverjük hozzá, meglocsoljuk egy citrom levével, beleszórjuk a reszelt héját is, mellé jöhet a vaj és a parmezán, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk az egészet és tálaljuk a rizottót.
Tipp
Ha rizottót szeretnél másnap felmelegíteni, akkor adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet és mikrózd két percig, 30 másodpercenként átkeverve.
Sütőtökös, rozmaringos rizottó
Hozzávalók:
- 1 liter alaplé
- 1,5 bögre sütőtökpüré
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db póréhagyma
- 2 db mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 bögre rizs
- ½ teáskanál só
- ½ bögre fehérbor
- 2 evőkanál friss petrezselyem
Elkészítése:
Egy lábasban lassú tűzön összeforraljuk az alaplét és a sütőtökpürét. Egy mély serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a felaprított póréhagymát (a zöldjét is!) és mogyoróhagymát, üvegesre pirítjuk nagyjából öt perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát és rozmaringot, majd ráöntjük a rizst és két percig pirítjuk az egészet. Jöhet bele a fehérbor ezek után, sózzuk, borsozzuk az ételt, felforraljuk a borral, majd felöntjük a sütőtökpürés alaplével. Lassú tűzön, kevergetés mellett főzzük addig, míg felszívja a rizs majdnem az összes folyadékot. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott, friss petrezselyemmel.