3 birsalmás recept, amitől izgalmasabb lesz az ősz

Petrás Gabriella | 2021. Szeptember 18.
A birsalma fanyarkás íze nagyon jól illik a krémlevesekbe, a húsokhoz, és zseniális sütiket is készíthetsz vele. Mi most mindegyikre mutatunk egy-egy igazán ínycsiklandó receptet.

Ha te is szereted a birsalmát, akkor próbáld ki ezeket a recepteket, mert ilyenkor, ősszel kevés jobb dolog van, mint egy jó adag gőzölgő birsalmás pite vagy éppen egy gazdag krémleves!

Birsalmás csirkemell

Birsalmából millióféle ételt készíthetsz, de bízz bennünk, ez a baconös-birsalmás csirkemell biztosan a kedvenced lesz az ősszel!

A csirke mellé is tökéletesen passzol a birsalma
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Mosd meg a birsalmákat, hámozd meg, majd vágd fel kockákra, és tedd fel annyi vízben főni, amennyi még ellepi őket. A vízhez adj 2 evőkanál cukrot (ha diétázol steviát), és 1 mokkáskanál fahéjat.

Közben készítsd elő a húst: irdald be, sózd, borsoz, és a bevágásokba tűzdej kakukkfüvet, valamint bacont. Amikor a birsalmák félig már puhák, keverd el a tejszínt a főzőlében, majd fogj egy tepsit, kend ki vajjal, fektesd bele a csirkemelleket, és öntsd hozzá a birsalmát a tejszínes főzőlével együtt. Takard le fóliával a tepsit, és süsd 25 percig 180 fokos sütőben. Ez után vedd le a fóliát, és süsd újabb 15 percig, amíg szép piros lesz a hús. Édesburgonyával vagy rizzsel tálald.

Birsalmakrémleves

Van élet a birsalmalekváron túl is, ha édes őszi finomságról van szó! Ha gyors és finom krémlevest kanalaznál, ezt a levest készítsd el!

Ez a krémleves főételnek is beillik
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Hámozd meg a birsalmákat, vágd fel kockákra, és tedd fel főni úgy, hogy a vízhez add hozzá a fűszereket és a cukrot. Ha felforrt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd le. Ez után folyamatos kevergetés közben öntsd hozzá a habtejszínt, és még egyszer forrald fel. Melegen és hidegen is tálalhatod.

Birsalmás pite

A pite attól jó, hogy ezerféleképpen variálhatjuk, mi most a szexi birsalmásra szavaztunk.

Ennél ősziesebb és egyszerűbb pite nem létezik!
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

a tésztához:

a töltelékhez:

Elkészítés:

Egy tálban keverd össze a tészta hozzávalóit, gyúrd alaposan össze, takard le fóliával, majd tedd a hűtőbe 1 órára. Közben a birsalmákat tisztítsd meg, kockázd fel, add hozzá a fél citrom levét, majd öntsd egy lábasba, és kis lángon adagold hozzá a cukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Tegyél félre 3 evőkanálnyit – ez kell majd a tészta tetejére a végén.

Az egészet öntsd fel 2 dl almalével, és főzd forrásig. Egy bögrében keverd el a pudingport a maradék almalével, arra vigyázz, hogy teljesen csomómentes legyen, majd vedd le a tűzről a birsalmát, és add hozzá a pudingporos levet, és hagyd egy kicsit kihűlni.

Most fogj egy kivajazott sütőformát, vedd ki a hűtőből a tésztát, válaszd le körülbelül a kétharmadát, nyújtsd ki, és nyomkodd bele a formába. Ez után jöhet a birsalmás töltelék, végül a maradék tésztát is nyújtsd ki annyira, hogy teljesen befedje a tölteléket, és igazítsd rá a tetejére. A tésztát szurkáld meg villával, és kend le tojásfehérjével, végül a maradék birsalmaszeleteket helyezd el a tetején. 180 fokos sütőben 40 perc alatt süsd készre!

Mit főzzek ma?

Exit mobile version