nlc.hu
Gasztro

Sütőtökös sajttorta, sütés nélkül

Sütés nélküli sütőtökös sajttorta – a nagy őszi kedvenc

Sajttortamániás vagyok, nem mellesleg sütőtökrajongó is. Utóbbinak végre itt a szezonja. Imádom ezt a szexi narancssárga zöldséget, mert rengetegféle receptet lehet belőle készíteni, egészséges és imádni valóan édes az íze. Készítsetek ti is süteményt belőle!

Emlékszem, hogy klasszikus sajttortát életemben először Münchenben, egy pékségben ettem, 1995-ben. Sosem fogom elfelejteni azt az ízt. Sokféle recepttel kísérleteztem, az egyik dobogós nálam a sütőtökös verzió. Bizonyos irányzatokkal nem értek egyet. Lehet, hogy valaki megkövez ezért, de én nem kedvelem, ha az egészségtudatosság vagy a világbéke jegyében például a földes ízű cékla belekényszerül a brownie-ba. Egész egyszerűen azért, mert szerintem nem finom. Ízlések és pofonok… A sütőtök azonban hihetetlen összhangot és teljességet kölcsönöz ennek a desszertnek, próbáljátok csak ki!

sütőtökös sajttorta

A legfinomabb sütőtökös sajttorta! (Forrás: Nosalty)

Elsőre talán furcsának hangzik egy édesség, amiben zöldség és „sajt” van, ropogós az alja és ezt még merjük is tortának nevezni. Az eredmény mégis egy ikonikus desszert. Mivel nem szeretek hosszan pepecselni a sütéssel, ezért kifejlesztettem a lusta verziót. Ez pedig egyáltalán bizonyult bűnnek, mert simán kenterbe veri a két óra hosszán át készülő változatot.

Hozzávalók:

·           30 dkg háztartási keksz

·           15 dkg olvasztott vaj

·           50 dkg mascarpone

·           250 ml habtejszín, lehűtve

·           25 dkg sütőtök megsütve, pürésítve

·           10 g Dr. Oetker expressz zselatin fix

·           10 g habfixáló

·           1 kávéskanál fahéj

·           1 csipet őrölt gyömbér

·           fél db citrom leve

·           ízlés szerint porcukor

Elkészítése:

1.        A sütőtököt lepürésítem, átöntöm egy tálba. Hozzáadom a citromhéjat, a levet és a fűszereket. Ekkor mehet hozzá a porcukor.

2.        A sütőtökös püréhez hozzáadom a mascarponét és elkezdem összedolgozni. Robotgéppel ez a művelet nagyjából egy perc, kézzel is összeáll 3-4 perc alatt. Hozzáadom a zselatinfixet.

3.        A hideg habtejszínt elkezdem felverni. Amikor kezd habosodni, hozzárakom a habfixet, majd a tökéletes állag eléréséig verem. Ha a fejem fölé emelve és lefordítva is a tálban marad, akkor jó.

4.        A két krémet összeöntöm és határozott, óvatos mozdulatokkal összekeverem. Rásimítom a tortára.

5.     Beteszem a hűtőbe. Kicsit pihentetem (ez az egyik legnehezebb). Kb. egy óra múlva kiveszem és dekorálom kedvem szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top